Bybor får rätt till fri varuhemsändning

De som bor i Arjeplogs kommun och i hushåll där ingen av egen kraft kan ta sig till närmaste butik ska ha rätt till fri varuhemsändning.Det anser kommunstyrelsen och föreslår att kommunfullmäktige beslutar att dessa regler ska gälla från den 1 maj 2015.

Johan Marklund på Ica gör i ordning en beställning för varuhemsändning. Varorna packas i speciella kylväskor.

Johan Marklund på Ica gör i ordning en beställning för varuhemsändning. Varorna packas i speciella kylväskor.

Foto: BERTIL SUNDKVIST

ARJEPLOG2015-04-13 16:59

Av besparingsskäl upphörde kommunen med varuhemsändning 2011. Det innebar fördyringar med 600–920 kronor i månaden för de som inte kunde ta sig till affären av egen kraft. Det i sin tur ökade risken för ohälsa för att de berörda åt mindre mat och/eller mer ohälsosamt. Sedan startade ett byautvecklingsprojekt med prov på både gratis och avgiftsbelagd hemsändning till alla bybor.

Under åren 2009 och 2010 bokfördes ett snitt på 24 varuhemsändningar per vecka i kommunen. 2013–2014 var siffran nere i 2,6 varuhemsändningar per vecka.

Borde gälla alla

Diskussionen om att införa fri varuhemsändning i kommunstyrelsen gick i enighetens tecken men ändå inte. Elisabeth Bramfeldt (V) tyckte att alla som bor i byar ska ha rätt till varuhemsändning, för att öka attraktionskraften av att bo i en by.

Organisationen BIAK (Byar i Arjeplogs kommun) har en skrivelse lämnat ungefär samma förslag, med tillägg att den som nyttjar hemsändning ska betala 50 kronor per försändelse.

Elisabeth Bramfeldts förslag förlorade i votering med 1–8, och kommunfullmäktige förslås därför besluta om fri varuhemsändning endast till den som av egen kraft inte tar sig till affären.

Riksintag

Kommunstyrelsen godkände utredningen om Hornavanskolan vilket innebär att skolledningen får i uppdrag att påbörja förberedelserna för nästa riksintagsansökan redan nu. Skolledningen får också uppdraget att lägga upp en handlingsplan för hur kompetensförsörjningen ska tryggas de närmaste tio åren.

För att underlätta samarbete mellan olika gymnasieskolor kommer Arjeplogs kommun att verka för att ett gymnasieförbund kommer till stånd med åtta kommuner i Västerbotten samt Arvidsjaur.

Beträffande Hornavanskolans ekonomiprogram så beslutade kommunstyrelsen att det kan avvecklas från höstterminen 2016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om