Byarna fixade sitt eget bredband

Byarna Strömholm, Grannäs och Sjulnäs, strax norr om Slagnäs, har fixat sitt eget bredband. Med idogt arbete och ofantligt många arbetstimmar har alla de 14 bofasta hushållen, plus 11 ägare av fritidsbostäder, inkopplat bredband till en kostnad av cirka 5 000 kronor.

Ödebygd i Norrlands inland. Nix, här sjuder det av liv. Alla 14 fast bebodda fastigheterna och elva fritidshus har dragit in bredband.

Ödebygd i Norrlands inland. Nix, här sjuder det av liv. Alla 14 fast bebodda fastigheterna och elva fritidshus har dragit in bredband.

Foto: BERTIL SUNDKVIST

ARJEPLOG2015-01-30 18:51

Redan 2012 började tankarna om att skaffa bredband till de tre byarna. Fredrik Asp, med rötter i området, och fritidshusägare som besöker sitt hus minst sju gånger per år, var drivande. Fiberkabel fanns intill Slagnäsvägen, mellan Slagnäs och Arjeplog, samt en automatstation som var stängningshotad.

Fredrik Asp såg möjligheten och några av byborna hakade på. Det blev ett möte i Arjeplog med byautvecklingsprojektet och Bynet, förtaget som specialiserat sig på att bygga bredband i glesbygden. I den diskussion som följde presenterades trolig kostnad för anslutning: 55 000-60 000 kronor per abonnent.

Fredrik Asp och några till började forska om det inte skulle kunna gå att fixa bredbandet själv - billigare. Efter många om, och lika många men, så skulle automatstationen undgå stängning, Vattenfall skulle gräva el i en del av området och fiberkabel skulle kunna läggas samtidigt. Men det behövdes ett visst antal anslutna för att allt skulle gå i lås.

Jobbade ideellt

Fredrik Asp berättar om många hjälpande händer, bland annat då av Roland Lundqvist som jobbat med bredbandslösningar i Västerbottens inland. Och sedan om grävningen och alla som jobbade ideellt.

– Att det blev så lyckat och att vi fick 25 fastighetsägare som tecknade sig för att dra in bredband i fastigheterna är fantastiskt, säger Fredrik Asp.

Han tror att det beror på den goda sämjan i området och kanske har de tre senaste årens traktortävlingar med festligheter bidragit till det.

När vi startade räknade vi med att det skulle kosta 370 000 kronor. Med bidrag skulle kostnaden understiga 10 000 kronor per anslutning. Och det var viktigt. Flera fastighetsägare hade uttalat just 10 000 kronor som gräns för att delta.

– Jag har haft dator i 15 år och använder den för att lägga patiens och läsa tidningar. Jag kan läsa mejl också men jag har inte lärt mig skicka. Men jag sa att jag skulle gå med om det inte kostade mer än 10 000 kronor, berättar Max Holmlund.

Fredrik Asp berättar om en äldre man i byn som också gick med trots att mannen saknar dator och inte tänker skaffa sig någon.

För byns bästa

– Han sa att han tänkte på den som ska huset efter honom och för byns bästa.

Den verkliga kostnaden per anslutning beräknas hamna på cirka 5 000 kronor.

Vad som nu återstår är att skriva ner en checklista så att alla andra som tänker göra slag i saken och bygga bredband kan få hjälp att undvika en massa misstag. Och så berättar Fredrik Asp att de ska sätta upp en skylt vid stora vägen: ”Snabbaste byn i Arjeplogs kommun 1 GB/sek. Välkommen”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om