"Boskap reser bättre när de ska till slakt"

Nyopererad för cancer i magen? Hemresa från Piteå efter en hjärtinfarkt? Räkna med att kanske behöva sitta i en bil i uppemot sex timmar för att ta dig hem. Det är i alla fall vad Eva Marklund vittnar om.

Besviken är bara förnamnet. Eva Marklunds bägare rann över efter två långa och obekväma resor samordnade inom Norrbottens läns landsting.

Besviken är bara förnamnet. Eva Marklunds bägare rann över efter två långa och obekväma resor samordnade inom Norrbottens läns landsting.

Foto: Sofie Abrahamsson

ARJEPLOG2014-09-11 20:00

Änkan Eva Marklunds tråkiga erfarenheter av den samordnade sjuktransporten mellan Arjeplogs hälsocentral och de större sjukhusen vid kusten började 2012. Maken Alf hade fått en hjärtinfarkt och behandlats vid Piteå lasarett. Så långt allt väl. Det var när resan skulle bära av hemåt Arjeplog som problemen började.

– Först och främst fick vi vänta en hel eftermiddag på att resan ideligen blev uppskjuten i tid, säger Eva.

Vid 17-tiden kom så äntligen skjutsen. Alf som var multisjuk skulle transporteras på bår och lyftes in i bilen.

– Men chauffören blev förtvivlad när han såg i vilket skick Alf var. Han sa att om han hade fått bestämma skulle vi ha fått åka bårbil eller fått en egen taxi där han hade suttit bekvämare.

Eftersom skjutsen dessutom var samordnad, blev det en omväg via Älvsbyn. Folk släpptes av. I Deppis några mil utanför Arvidsjaur skulle en person som satt i en permobil lastas av, varpå Alf fick rullas ut på båren i tio minusgrader och snålblåst.

– Dessutom behövde personen hjälp att komma in i sin bostad. Chauffören gjorde så gott han kunde, men Alf blev liggandes mellan fem och tio minuter utomhus och frös. Lyckligtvis hittade jag en filt som jag lade över honom.

Sex timmar tog resan totalt. En resa på drygt 20 mil som i normala fall hade tagit drygt två timmar.

Andra resan, den som fick Evas bägare att rinna över, gällde hennes bror Alrik Persson. Han hade fem dagar tidigare opererats för cancer i buken och hade ett långt ärr över hela magen.

– Man satte honom i en liknande bil. Hans resa tog fem timmar. Han var mycket svag och hade jätteont i ärret. Det tog honom ett dygn att återhämta sig från det. Det är skamligt! Till och med boskap reser ju bättre när de ska till slakt, säger Eva Marklund.

Anna-Lena Kero som är enhetschef på patientkontoret för Norrbottens läns landsting säger att vilken transport man får är en bedömning som görs av antingen en läkare eller en sjuksköterska.

– Men det låter ju helt tokigt att dra ut en patient i kylan medan en annan får hjälp. Det är inte rimligt eller medmänskligt på något sätt eller vis, och de skulle nog aldrig ha färdats i samma fordon. Så ska det inte få vara.

Hon säger att hon kommer att föra kritiken vidare till berörda parter, och tipsar om patientnämnden.

– Är man på något vis inte nöjd med vården kan man få sitt ärende prövat där. Alla inom vill ju givetvis patientens bästa och det är olyckligt när det blir så här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om