Börje - lågmäld profil i Lillviken

"Inte blir man miljonär på båtskjutsar". Börje Fjellman i Lillviken har axlat sin far Edvins mantlar och fortsatt att skjutsa folk i båt över sjön Sädvajaure. Men affärerna går trögt. I sommar har det bara blivit tre turer.

Foto: Bertil Sundkvist

ARJEPLOG2009-08-19 06:00
- Man kan glömma båtskjutsarnas storhetstid. Förra sommaren hade jag sex skjutsar. I sommar tre.
- Förr var det många som lejde skjuts till andra sidan. Där tältade de och fiskade. Många ville också besöka Ruonekjokk och vattenfallet.
Börje Fjellman berättar med inlevelse om forna tider. Om hur pappa Edvin satsade på turisttrafiken genom att överge träbåten till förmån för en plastbåt.
Trappat ner
Den turistverksamhet som bedrivits i Lillviken har trappats ner. Uthyrningsstugorna har övergått i privat ägo och numer är det mest gäster med husvagnar som anländer till Lillviken, och då i synnerhet på vårvintern.
Sommaren är en lugn tid för Börje Fjellman. Han kan ta sig tid att kolla om någon älg besökt saltstenar han satt ut. Han kollar in fågellivet och så sätter han sig med näten för att laga hålen som alla stora fiskar gjort.
Husbehovsfiske
Numer är fisket mer husbehovs än för avsalu. Förr fick familjen fiska med nät i de flesta sjöar i området. Nu är den rätten inskränkt till fem nät i Arrajaure och fem nät i Sädvajaure.
Fast visst kan Börje ta det lugnt. I dagarna blir han folkpensionär.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om