Beviljades felaktigt bygglov – tvingas flytta

I slutet av 80-talet byggdes en pråm intill Tjärdnasdammen i Arjeplogsströmmarna. Den har sedan pallats upp och blivit permanentbostad. Nu har Arjeplogs kommuns miljö-, bygg- och räddningsnämnd beslutat att byggnaderna ska flyttas senast den 30 september, trots att man under åren beviljat vissa byggnadslov.

Pråmen byggdes på plats för 25 år sedan. Nu hotar den dammsäkerheten och måste flyttas. Arjeplogs kommun medger att man gjort fel när tillstånd och bygglov beviljats.

Pråmen byggdes på plats för 25 år sedan. Nu hotar den dammsäkerheten och måste flyttas. Arjeplogs kommun medger att man gjort fel när tillstånd och bygglov beviljats.

Foto: Bertil Sundkvist

ARJEPLOG2014-05-27 05:00

Pråmen har haft ett flertal ägare. Från början arrenderades marken. Tillfälligt bygglov har beviljats för komplementbyggnader och sedan har avstyckning av tomt för bostadsändamål godkänts av miljö-, bygg- och räddningsnämnden.

Nuvarande ägarna Tom Viklund och Caroline Thorfve ansökte 2009 om bygglov för påbyggnad av en övre våning på pråmen och fick delegationsbeslut på det.

Samma ställe i 25 år

Pråmen har legat på samma plats i 25 år i Tjärdnasdammens omedelbara närhet. Dispens mot strandskyddsbestämmelser är aldrig beviljat. Skellefteälvens Vattenregleringsföretag har aldrig kontaktats som sakägare, varken vid bygglovsförfarande eller när marken avstyckades, trots att tomtgränsen når dammkroppen.

Dessa sakfel kom fram vid ett möte mellan vattenregleringsföretag och kommun i början av april. Och sedan har ägarna fått en skrivelse, som förvarning till måndagens beslut om att byggnaderna ska avlägsnas.

God tro

I ett brev till kommunen förklarar ägarna Tom Viklund och Carline Thorfve att de handlat i god tro och haft förvissningen om att miljö-, bygg- och räddningsnämnden handlat rätt.

Chefen för mbr-förvaltningen Christer Andersson är den första att beklaga de fel som begåtts under årens lopp.

–Bygglov har lämnats utan strandskyddsprövning, och kommunen har ett ansvar för begågna fel. Därför måste vi göra en rättelse.

”Lider med de drabbade”

Christer Andersson påpekar också att när en kommun har ansvar för ett fel, då brukar det också dyka upp anspråk på skadestånd.

–Vi lider med de drabbade, säger han.

Anledningen till det här stavas dammsäkerhet. Per Elvnejd, dammteknisk sakkunnig på Vattenregleringsföretaget säger:

–Det är väldigt ovanligt med en villatomt på dammkroppen. Det var vid en operativ tillsyn som vi uppmärksammades på det här. Om Hornavan skulle stiga med en halv meter över högsta tillåtna vattenstånd och pråmen skulle flyta iväg och täppa till älvfåran skulle det kunna orsaka ett dammbrott.

Tungt besked

Ägaren Caroline Thorfve menar att beslutet är ett tungt besked.

–Vi älskar det här stället och har precis byggt färdigt. Vi vet ju inte hur det blir, går byggnaderna att flytta eller inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om