Begravning från ax till limpa

En begravningsbyrå som ägs och drivs av ett hotell. En begravningsbyrå som utför allt från transporter till att bistå med officiant, sång och musik, minnesstunder och bouppteckningar. Dessutom kan man erbjuda rum till långväga begravningsgäster.

Eva Karlberg har det yttersta ansvaret för Arjeplogs begravningsbyrå och är inblandad i det mesta som har med begravningar att göra.

Eva Karlberg har det yttersta ansvaret för Arjeplogs begravningsbyrå och är inblandad i det mesta som har med begravningar att göra.

Foto: BERTIL SUNDKVIST

ARJEPLOG2015-05-05 17:20

Det är tio år sedan Hotell Lyktan köpte Arjeplogs begravningsbyrå.

– Jag funderade själv på att bli ägare till begravningsbyrån, men kom på att det är svårt att driva en sådan, då det inte är fråga om ett heltidsjobb. Och att anpassa till annat jobb verkade inte lätt.

Så Eva Karlberg tog upp frågan med kollegan David Holmner och fann att begravningsverksamheten skulle kunna införlivas i hotellverksamheten. Såväl hotellet som Filadelfiaförsamlingen hade ju på ett sätt en fot i verksamheten genom sången och musiken samt minnesstunderna.

Eva Karlberg är själv borgerlig officiant och det händer ofta att hon får tjänstgöra, inte minst när det är begravning för någon som inte var medlem i Svenska kyrkan.

– Ibland hålls begravningar på hotellet, i konferensdelen, som också används för Filadelfiaförsamlingens sammankomster.

Begravningsskick

Eva Karlberg har det övergripande ansvaret för begravningsbyrån, men flera av hotellets anställda är involverade i verksamheten. Hon har gått kurser genom Svenska Begravningsbyråers förbund. Bland annat har hon studerat olika begravningsskick, exempelvis det muslimska.

–Jag skulle tro att det är sådant som kan komma att bli vanligare, säger hon.

Eva Karlberg är engagerad och intresserad. Hon kommer anhöriga till avlidna nära och får höra många livsberättelser, hur folk har levt och om deras släkt.

-Men visst kan det vara jobbigt också, särskilt då avlidna är i ens egen ålder, men för allas skull måste man uppträda proffsigt.

Hon tycker att Arjeplogs begravningsbyrås totalkoncept fungerar bra och samarbetet med Svenska kyrkan är gediget.

På tisdagen firades tioårsdagen med kaffe och morotsbakelser.

2:

Fakta Begravning

Arjeplogs begravningsbyrå drivs av Hotell Lyktan AB. Aktiebolaget ägs av Filadelfiaförsamlingens stiftelse.

40 begravningar hålls i snitt varje år i Arjeplog. På senare år har antalet kremeringar ökat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om