För den som är beroende av socker, släcker törsten med läsk och fyller upp tomrummet i magen med godis, mellan måltiderna, skulle barnhälsodagen på Folktandvården i Arjeplog inte gett några sköna vibbar.
Men för personal och ledning på skolor, förskolor, ungdomsboenden och idrottsanläggningar var barnhälsodagen en nyttig påminnelse om vad socker kan ställa till med.
Det nationella målet i Sverige är att 80 procent av barn vid sex års ålder ska vara fria från kariesangrepp. Statistik på barngrupper som är 4, 12, 15 och 19 år gamla visar på förbättringar utom för den äldsta gruppen.
Från folktandvården hyser man viss oro för trender i samhället som:
Läskkonsumtionen ökar. 1960 var konsumtionen 22 liter/person och år. Nu är den uppe i 100 liter.
Godiskonsumtionen har fördubblats sedan mitten av 80-talet då godis på lösvikt började säljas.
Föräldrar med ”ovanor”.
Många produkter som ger frätskador på tänder, exempelvis lightdrycker.
Mat är ofta sockrad.
Åsa Hasselblad Larsson, specialist på barntandvård, och Åsa Engström Lind, blivande barntandläkare, visade bilder på tandskador och talade om vanor.
– Hjälp barnen att göra rätt val, sa Åsa Hasselblad Larsson och tipsade om vatten till törstiga barn nattetid för att undvika frätskador.
Ta bort onödigt
Åsa Engström Lind gick inte bara till angrepp mot sockret. Hon försvarade det också.
– Det är absurt att inte ta sylt på gröten, eller marmelad till mackan för att spara på socker. Man behöver inte ha den sötaste sylten, det hela handlar om frekvens av ätandet. Ta bort det onödiga men inte det naturliga. Sätter man förbud för det naturliga blir måltiderna tråkiga, sa hon.
Tandläkare Marie Olsson inflikade:
– Lite socker till måltiden är inte förskräckligt för tänderna, det är det söta man kompenserar med mellan måltiderna som är farligt.
Kariesangrepp och djupa infektioner i mjölktänder kan ge skada på nya tänder då barntänder har tunn emalj.
– Får inte kariesbakterierna socker växer de inte, förklarade Åsa Engström Lind och tillade:
Med rätt kost och skötsel av tänderna kan vi få karies att stanna av och ytan på tänderna kan till och med bli hårdare än innan.
Barnhälsodagen med fokus på barns tandhälsa hölls i Arvidsjaur i tisdags och på onsdagen i Arjeplog.