Barn oförsäkrade efter bortglömt beslut

Barnen i Arjeplog får se upp i pulkbacken under jullovet. Skolbarnen har nämligen varit oförsäkrade utanför skoltid i över tio år. Detta trots ett beslut om fritidsförsäkring som togs för nästan fem år sedan och fallit mellan stolarna.

Fritid. Barnen i Arjeplog är oförsäkrade utanför skoltid. All backåkning under lovet sker på egen risk om inte misstaget rättas till.

Fritid. Barnen i Arjeplog är oförsäkrade utanför skoltid. All backåkning under lovet sker på egen risk om inte misstaget rättas till.

Foto: Joel Gustafsson

Arjeplog2017-12-19 20:00

Tillsammans med Åre är Arjeplog den enda kommunen norr om Dalarna där barnen går oförsäkrade efter att skoldagen är slut. Kommunens försäkring börjar gälla när barnen åker till skolan och slutar gälla sekunden de kliver innanför dörren hemma efter skoldagens slut.

De har alltså inget försäkringsskydd under kvällar, helger eller lov. Detta sparar kommunen 63 450 kronor om året på enligt försäkringsbrevet. Där framgår att ett barn kostar i dag 49,10 kronor om året att olycksfallsförsäkra under skoltid. En försäkring som även gäller under fritiden kostar 139,10 kronor om året. Undantaget är ensamkommande barn och ungdomar. De är olycksfallsförsäkrade även under sin fritid.

En djupdykning i politikens protokoll visar att det under våren 2013 togs ett beslut av dåtida barn- och utbildningsnämnden i Arjeplog om att teckna en olycksfallsförsäkring för alla barn som även ska gälla under fritiden. Det efter ett förslag från Elisabeth Bramfeldt (V). Men det beslutet har fullständigt fallit mellan stolarna och lämnat barnen oförsäkrade i nästan fem år.

– Jag kan egentligen inte säga mer än att jag ska ta tag i det här direkt. jag hade faktiskt ingen aning om att det var på det här viset, säger Peter Andersson, kommunchef i Arjeplogs kommun.

Mycket har hänt inom organisationen i Arjeplogs kommun sedan beslutet togs. Barn- och utbildningsnämnden försvann 2014 och deras ärenden hanteras nu av kommunstyrelsen. Någonstans på vägen försvann beslutet och först när Piteå-Tidningen ringer upp så hittar man igen det.

– Det finns ett beslut om fritidsförsäkring som inte effektuerats. Vi fixar det genast, säger Britta Flinkfeldt (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

Är det här beslutet från 2013 som vi pratar om?

– Ja det är det. När vi har bytt tjänstemän så har det ramlat mellan stolarna. Det är inte bra, men ibland gör vi fel och det får vi stå för. Det ska vi rätta till omedelbart, säger Britta Flinkfeldt.

När kan barnen vara försäkrade igen?

– Jag tror att kommunchefen bett tjänstepersonerna att ta tag i det redan nu i eftermiddag, så förhoppningsvis omgående. Jag vet inte hur lång tid det tar att beställa försäkringar. Men gör vi fel så måste vi också rätta till det, säger Britta Flinkfeldt.

Olycksfallsförsäkring

De som i dagsläget är försäkrade under skoltider är elever i grund- och gymnasieskola, elever inom barnomsorg och förskola, studerande inom komvux, elever som går skola i annan kommuns grund, gymnasie eller särskola. Elever inom föräldrakooperativa daghem. Individuella program. Och personer vid praktik given av individ och familjeomsorgen.

De enda som är försäkrade dygnet runt är ensamkommande barn och ungdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!