Kritiken från Skolinspektionen handlar till stor del om gamla, redan påpekade problem. Bristerna i det systematiska kvalitetsarbetet, enkelt beskrivet en analys av arbetet – vad som varit bra, vad som varit mindre bra och hur man kan göra saker bättre – påtalades redan 2009 under en statlig inspektion.
– Det är allvarligt att bristerna fått fortgå under så lång tid. Ansvariga för skolan måste omgående vidta åtgärder för att komma till rätta med problemen och säkra elevernas rätt till en god utbildning i trygg miljö, säger Sten Svanholm från Skolinspektionen i ett pressmeddelande, som ansvarat för tillsynen.
Förstår kritiken
Malin Westling, skolchef i Arjeplogs kommun, förstår kritiken men vill inte svara för varför de fyra år gamla bristerna inte blivit åtgärdade.
– Jag är relativt ny på min tjänst som skolchef, därav kan jag inte uttala mig om vad som hänt tidigare. Men jag är inte överraskad över vad Skolinspektionen kommit fram till. Jag hade nästan förväntat mig att det skulle lyftas fram när vi inte har några rutiner kring kvalitetsarbetet.
Hur kunde det bli så här?
– Att det inte finns dokumentation betyder inte att vi inte jobbat med frågorna. Vi har fört diskussioner, men de finns inte på papper. Vi behöver gå tillbaka och kunna jämföra från år till år, och i dagsläget ser det inte ut så.
Vad händer nu?
– Vi behöver hitta en bra struktur i hur vi analyserar vårt arbete. Jag tror att det funnits en längtan efter detta och är glad för Skolinspektionens hjälp att peka ut problemen. Skolans ledningsgrupp har börjat titta på frågan och möjligheterna känns väldigt goda.
Men det var inte bara ris från Skolinspektionen som stod att läsa i rapporten:
”Verksamheten är i huvudsak utformad i enlighet med de nationella krav som uttrycks i skolförfattningarna (…) Tillsynen visar att Arjeplogs kommun i många avseenden har goda förutsättningar att ge barn och elever den verksamhet som behövs för att leva upp till de mål och kunskapskrav som finns.”
Bland annat lyfts Arjeplogs kommuns arbete med särskilt stöd till elever som behöver det upp.
– Det var lite extra skönt att höra, säger Malin Westling.
De planerade åtgärderna ska redovisas till Skolinspektionen senast 14 februari 2014. Resultaten av åtgärderna ska rapporteras senast 1 oktober 2014.