Att sortera var enda liten pinal så att man inte behöver en soptunna? Nej, det tror inte MBR är sannolikt att man gör, och får medhåll från kommunens miljöinspektör Barbro Edin.
- Det är nämnden som beslutar om sådana här ärenden, men i princip avslås alla ansökningar om dispens med hänvisning till kommunens renhållningsordning.
Hon säger att man håller det ytterst osannolikt att det aldrig blir över några sopor alls.
- En uttjänt tandborste till exempel, vad gör man av den? Bränna sopor hemma är ju inte tillåtet heller.
Går emot policy
Mannen, som vill vara anonym, tycker att kommunen går emot sin egen policy och berättar över telefon om en broschyr från kommunen där det står precis vad man ska göra med allt avfall.
- Jag har hittills inte använt min soptunna och kommer inte att göra det heller. Man behöver inte läsa mer än halva broschyren för att klara sig utan soptunna.
Han berättar att han har en låda på sin bro där han har uppsamlingskärl för alla typer av avfall, och att det inte blir något över om man har miljötänket med sig. Inte minst när man handlar.
"Väldigt hjälpsamma"
- Man behöver till exempel inte plastpåsar till allt, och skrymmande förpackningar kan man lämna i butiken. Handlar man smart blir det inte så mycket avfall.
En eller två gånger i veckan åker han till återvinningscentralen, och ser inga som helst problem med att fortsätta med det.
- Undrar jag hur man ska sortera en viss pryl frågar jag ju bara personalen, de är alltid väldigt hjälpsamma.
Tommy Westerlund har jobbat tolv år på Arjeplogs återvinningsstation, och hjälper till att reda ut problemet.
- Vi tar emot alla typer av sopor, utom matavfall. I princip ska det väl vara möjligt att klara sig utan soptunna, men då kräver det förstås att man har en kompost hemma.