Avgående komminister ersätts ej

Ingrid Holmström-Pavval lämnar sin tjänst som komminister i Arjeplog, för att arbeta som kyrkoherde i Arvidsjaur.Hennes tjänst i Arjeplogs församling kommer inte att tillsättas, eftersom församlingen dras med ett snabbt växande ekonomiskt underskott.

Ingrid Holmström-Pavval lämnar Arjeplogs församling. I mitten av april tillträder hon sin tjänst som kyrkoherde i Arvidsjaur.

Ingrid Holmström-Pavval lämnar Arjeplogs församling. I mitten av april tillträder hon sin tjänst som kyrkoherde i Arvidsjaur.

Foto:

ARJEPLOG2009-01-30 00:22
För 2009 har församlingen ett budgeterat underskott på 1,4 miljoner kronor.
- Det räcker inte att se över porto- och telefonkostnader för att täcka det underskottet, konstaterar kyrkoherde Anders Mattsson.
I dagsläget finns tre prästtjänster i Arjeplog. Beslutet att vakanshålla en av dessa kommer att märkas i församlingens verksamhet.
- Vi har gudstjänster och kyrkliga handlingar som vi måste göra, ta hand om konfirmander, dop, begravningar och vigslar till exempel. Men vår övriga verksamhet kommer att drabbas, säger kyrkoherde Anders Mattsson.
Bland annat kommer onsdagsmässorna att försvinna. Det kommer också att bli färre gudstjänster ute i byarna.
- Vi vill gärna finnas ute bland församlingsmedlemmarna, men neddragningar kan inte undvikas, säger Anders Mattsson. Däremot hoppas vi kunna fortsätta med våra sommarmöten och med psalmtoppen. Vi satsar också på att utöka musikverksamheten, i dagsläget har vi tre körer med totalt ett sextiotal deltagare.
Projekt Dream Team, som riktar sig mot elever från årskurs fem, sju och nio, är en annan verksamhet som Anders Mattsson vill prioritera.
- Jag hoppas också att vi kan fortsätta med Filmfestivalen, vi har pengar avsatta för ett år till, säger han.
För att klara de frivilliga verksamheter som församlingen vill fortsätta arbeta med, krävs ett utökat samarbete med flera aktörer i Arjeplogs kommun. Dessutom ser kyrkorådet över möjligheterna att samarbeta med närliggande församlingar när det gäller bland annat administration.
Arjeplogs församling är inte den enda församling som brottas med underskott i budgeten.
- Arvidsjaur, Sorsele och Malå har samma problem, vi sitter i samma båt, säger kyrkorådets ordförande Elisabeth Johansson, Kyrkans väl. Vi måste se över vilka möjligheter vi har att hjälpa varandra, och vi har redan inlett ett samarbete med Arvidsjaurs församling när det gäller lönehantering.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om