Äventyrligt jobb vid Sydpolen

Samiska veckan i Arjeplog invigdes på måndagskvällen. Och ribban lades högt. Veckans första programpunkt, berättelsen om ett äventyr nära Sydpolen, signerad Rickard Länta, var oemotståndligt.

Kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson invigde samiska veckan och de 36:e höstmarknaden.

Kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson invigde samiska veckan och de 36:e höstmarknaden.

Foto: BERTIL SUNDKVIST

ARJEPLOG2014-09-29 21:22

Rickard Länta ansökte och kom med i den grupp renskötare som skulle medverka till att utrota den renstam, som valfångande norrmän etablerade på Sydgeorgien i början av 1900-talet.

1911 tog valfångare tio renar till ön som ligger nära Sydpolen. Valfångarna ville ha tillgång till färskt kött. 1920 skaffades ytterligare ett tiotal djur till ön.

Sedan valfångsten förbjöds har renarna förökat sig före utrotningen började fanns det cirka 3 500 renar på ön vid sidan av tio miljoner pingviner och fyra miljoner sälar.

Sydgeorgien tillhör Storbritanniens utomeuropeiska territorium och av naturhänsyn ville man ha bort renarna från ön då de inte ansågs tillhöra faunan.

Storbritannien gav Norsk Naturuppsyn uppdraget att avlägsna renarna.

Renskötaren Rickard Länta från Jokkmokk och hans kusin Annika Länta ansökte och blev antagna i den trupp av tio renskötare som skulle medverka till att utrota renstammen.

Rickard Länta berättade på Silvermuseet på måndagskvällen om sina äventyr och sina reflektioner.

– Renarna såg likadana ut. Det var 65-70 procent sarvar. Det var för att de svagaste djuren, vajorna, svultit ihjäl. Renarna skulle ha varit slaktade för länge sedan. Många kunde knappt gå, deras klövar hade vuxit och såg ut som bandyklubbor.

Rickard Länta och hans kollegor fick inte fotografera eller filma. Men Rickard kunde inte låta bli, och tack vare det kunde han visa bilder från projektet.

– Jag fotade med telefonen. Man är ju van att gå vid sidan om lagen, sa han med glimten i ögat.

– Vi samlade in renar i 30 dagar och slaktade i 11 dagar. Vi tog livet av 2 234 renar. Vi gjorde ett jobb och vi ville visa att vi kunde. Så här efteråt känns det som om man varit med att skriva historia och dessutom fick jag ju jobba som rendräng för drottningen av England.

Rickard Länta berättade öppenhjärtigt, enkelt och rättframt, allvarligt, skojsamt och engagerat. Publiken njöt och ribban för Samiska veckan hamnade på stavhoppshöjder.

Samiska veckan invigdes av kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson, iklädd Norrbottensdräkten med Pite älvdals färger. Hon noterade att den samiska veckan kommit för att stanna och att den är efterfrågad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om