Stiftelsens samtliga 324 lägenheter är uthyrda, ändå går man back. Till det finns många förklaringar, enligt kommunalrådet tillika styrelseordförande för Stiftelsen, Britta Flinkfeldt Jansson.
- Eftersatt underhåll i decennier. Reparationer av husen, tilläggsisolering, byte av ventilation, dörrar, fönster, balkonger, och fläktar. Anslutning till fjärrvärmenätet.
Elevhemmen, som står för ungefär nio av de 22 miljonerna, hade man räknat med ett underskott för. Dels för att husen bara har hyresgäster nio månader per år, dels för att de är förhållandevis nya.
- Men att bygga husen beslutades av kommunfullmäktige och den kostnaden kan inte skyllas på Stiftelsen.
Uthyrning till Silverhatten
Vad stiftelsen jobbat med de senaste åren har varit akuta åtgärder. Balkonger som nästan lossnat, dörrar som buktat utåt. I jakten på att spara slantar har Stiftelsen även skrivit ett treårigt kontrakt med Hotell Silverhatten om uthyrning av elevhemmet på Drottninggatan. Där sparar man in 800 000 kronor per år.
Prioritet har lagts på att ta itu med Stiftelsens höga energikostnader. Byte av ventilationssystem och tilläggsisolering för att inte behöva elda för kråkorna. På Lugnetvägen 30 har åtgärderna betytt 200 000 kilowattimmar mindre per år i uppvärmning.
Hyreshöjning väntar
- Det blir 200 000 kronor i rena pengar. Från 2010 till 2011 blev energikostnaden 1,5 miljoner billigare, men samtidigt steg underhållskostnaden med 1,2 miljoner, säger Flinkfeldt Jansson.
Men smakar det så kostar det. Investeringarna måste finansieras på något vis, och för att komma på rätt köl är hyreshöjningar att vänta, säger Flinkfeldt Jansson.
- Den här skutan vänds inte på ett år, men med full beläggning i lägenheterna ska egentligen Stiftelsen ha ett överskott. Någon annan ambition finns inte.
Hur länge kommer man att behöva skjuta till pengar till Stiftelsen?
- Det kan jag inte sia om, men vad gäller elevhemmen räknar vi med att de ska gå runt inom en tioårsperiod.
Vad händer om man inte skjuter till pengar?
- Stiftelsen går i konkurs omedelbart. Kommunen står som borgenär och får då ta över skulder på drygt 70 miljoner. Det är inget alternativ.
Har man diskuterat att sälja
några av husen?
- Nej, men jag har personligen inga problem med en sådan lösning. Kanske sälja ett område till förmån för att bygga nytt.
Vad händer nu?
- Styrelsen har begärt in kalla fakta om husen, för att få en klar bild över vilket läge vi är i, och underhållsarbetena kommer att fortsätta.