Älgarna märktes i trakten av Racksund-Östansjö och Sikselet. GPS-sändarna har, sedan märkningen gjordes i februari 2005, skickat 359 333 positioner som gått att följa via Internet. På adressen www-moosetrackbd.slu.se har älgarnas vandring kunnat, och kan, studeras.
Men för att inte locka tjuvjakt, hundträning eller andra störningar har resultatet lagts ut på nätet med 14 dagars fördröjning. Eric Andersson från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) informerade Arjeplogsjägarna om projektet på onsdagskvällen. Han poängterade att de halsbandsförsedda älgarna inte är fridlysta.
- Men det är "obra" att skjuta dem. De jobbar ju för er, sa han till jägarna.
Han tryckte också på vikten att skicka sändare från döda älgar till jägarförbundet.
- Och vad ni än gör, skär inte av halsbandet, antennerna skadas. Dra bandet över huvudet på älgen.
Studerade älgarna
Projeket ger i stort sett belägg för tidigare älgmärkningar. Men nu får man mer detaljerade rörelsemönster och man vet nu att älgarna rör sig betydligt mer på vintern än man trott. I höstas studerades hur de märkta älgarna stördes av småviltjakt och de första resultaten visar att älgar inte går särskilt långt när de stöts av jägare med fågelhundar.- En vorsteh som brukar jaga älg drev dock iväg en älg i två kilometer.
Projektet pågår till 2007 och innan älgarna befrias från sändarna ska forskarna också ha studerat sommardödligheten på kalv. Man gör det genom att kolla upp de sändarförsedda älgkorna i samband med kalvning och sedan under hösten.