Arjeplogs kvinnor vågar satsa

Av det 20-tal företag som finns på Storgatan, drivs tre fjärdedelar av kvinnor. Även om många måste jobba extra med annat, har de en sak gemensamt. De vågar satsa på det de är intresserade av.

Sofia Holmner och Anna-Karin Marklund delar lokal, men har helt skilda verksamheter.

Sofia Holmner och Anna-Karin Marklund delar lokal, men har helt skilda verksamheter.

Foto: JENNY KARLSÉN

ARJEPLOG2008-11-20 06:00
För tre år sedan startade Anna-Karin Marklund Arjeplogs huswuthyrning. Där förmedlar hon privatbostäder till biltestare under vintersäsongen och har mer än fullt upp.
- Då har jag full kontroll på allt. På jobbet alltså. Men jag är absolut inte samma person hemma, säger Anna-Karin och skrattar.
Sofia Holmner är hudterapeut. Hon driver Salong Harmoni och har nyligen flyttat in i lokalen.
- Förut höll jag till i en lägenhet en trappa upp. Det är stor skillnad nu, när det droppar in folk varje dag, säger Sofia glatt.
Hon tycker att stämningen är god mellan Arjeplogs kvinnliga företagare och att det är kul att så många kvinnor vågar satsa.
Både hon själv och Anna-Karin jobbar extra som anställda för att få ekonomin att gå ihop. De tycker att det är en fördel att de har helt skilda företag och kan rekommendera varandras tjänster. I lokalen bredvid huserar Agneta Karlberg och Elisabeth Lestander, som har varsin redovisningsbyrå. De tycker istället att den situationen är perfekt, eftersom de kan bolla idéer och dryfta problem.
- Jag ser inte Elisabeth som en konkurrent, utan som en samarbetspartner, menar Agneta.
Elisabeth kör taxi för att dryga ut kassan.
- Vill man vara kvar här så får man vara flexibel, säger hon.
Marlene Rekonius Fjellström har just kommit hem från en välbehövlig semester på Hawaii. För om man kan jobba 150 procent så gör Marlene just det.
- Jag har börjat tänka på pensionen och då måste man ju tjäna pengar också, säger Marlene enkelt.
Därför har hon en 75-procentig tjänst som undersköterska. I Marlenes butik kan man både köpa sytillbehör och sola solarium. Dessutom syr hon upp och lagar kläder, ofta på nätterna.
- Jag har alltid med mig jobbet hem, menar Marlene.
Brit-Inger Landström kommer från Fauske, men har bott i Arjeplog sedan 1984. I nuläget sjukskriven, men jobbar annars heltid i köket på Kyrkholmsskolan. För henne är affären, där hon säljer egna hantverk, mest en hobby. Praktiskt nog ligger den i nedervåningen på bostadshuset, så hon kan ha öppet när hon vill.
- Över vintern och sommaren skulle jag kunna försörja mig på verksamheten, men det saknas ju fem månader per år, menar hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om