Man skickar inte hem ett fotbollslag för att träna passningar individuellt. Man tränar tillsammans. Liknelsen är grundskolans rektor Ola Sonidssons, och sammanfattar ganska väl vad som fällde avgörandet för Arjeplogs grundskola:
– Det finns ingen forskning som visar att läxan leder till bättre resultat i grundskolan. Den leder ofta bara till ett krig hemma. Vi eftersträvar ett mer formativt arbetssätt, där ska läraren ska veta vad eleven egentligen kan. Då måste vi jobba på skolan och under skoltid. Pedagogerna ska användas till att hjälpa eleverna, vi ska inte lägga ett ansvar för undervisningen på vårdnadshavaren.
Sonidsson berättar också att läxorna medför mycket formalia; den ska enligt skollagen utformas till en elev som ska kunna klara av den själv, oavsett hemförhållanden. Den ska följas upp efteråt.
– Att individuellt anpassa läxor till varje elev, med allt vad det innebär, blir extremt tidskrävande. Tid som vi kan använda på ett vettigare sätt. Vi har elever som hyr ut sina bostäder under fyra månader per år, och det märks jättetydligt i skolan. Det kanske inte alltid finns studiero i samma utsträckning, då blir läxan inte rättvis jämfört med dom som bor hemma under samma period.
Kommer sättet att undervisa på ändras i och med detta?
– Kanske lite. Vi har lärare i grundskolan som redan jobbar med läxfri undervisning, men jag tror att vi kommer att komma närmare läroplanen genom att ta bort läxorna.
Hur blir det med att plugga till prov och så?
– Det gäller samma sak där, vet man att man har prov i exempelvis kemi om tre veckor, förstår man att det är viktigt att komma på alla lektioner och delta i undervisningen. Möjligheten för eleverna att läsa extra, såväl under skoltid som hemma, kommer fortfarande att vara öppen - men kommer inte att vara ett krav.
Ola Sonidsson nämner också att kommunikationen med vårdnadshavaren blir viktig.
– Ett syfte med läxorna har som tradition varit att visa upp hemma vad man håller på med i skolan. Den kommunikationen får vi fundera över hur vi gör på bästa sätt nu. Men våra elever ska inte jobba övertid, det vill ju inte vi heller. När vi går hem är dagen slut. När vi kommer tillbaka dagen efter, utvilade, fortsätter vi där vi var.
– Jag hade tänkt berätta det för eleverna på skolavslutningen i kyrkan, men jag tänkte att de aldrig skulle tro mig, skrattar Ola Sonidsson.