Arjeplogs ekonomi nå't att bita i för Annika

Hon kom till ett dukat bord - dukat med problem. För Annika Sandberg blev introduktionen i jobbet som ny ekonomichef på Arjeplogs kommun som att knuffas in i lejonets kula. Arbetsuppgifter saknades inte. Ett hett område var förstås kommunens obefintliga kravrutiner, som åderlåtit kommunkassan med miljoner.

Annika Sandberg är ny ekonomichef på Arjeplogs kommun. På fritiden ger hon sig gärna ut i skogen men också längs vägarna med sin bil.

Annika Sandberg är ny ekonomichef på Arjeplogs kommun. På fritiden ger hon sig gärna ut i skogen men också längs vägarna med sin bil.

Foto: BERTIL sundkvist

ARJEPLOG2008-09-13 06:00
Efter en månad på jobbet ser hennes kontorsrum ut som när hon kom. Gardinlängderna med älgmönster hänger som de hängde. Däremot stor det en ny fruktskål på konferensbordet.
- Det är väl det enda jag skaffat, än så länge, säger hon en smula generat.
Skålen är, som man skulle säga i Arjeplog - ofylld. Gardinerna ska bytas. Det blir väl då det blir. Panellängder. Och lite gröna växter.
Jobbet tar all tid
Jobbet har tagit all tid. Annika Sandberg har varit med om att upprätta en ny kravpolicy. Och hon lovar att hon ska se till att den efterlevs. Ingen ska slippa undan att betala räkningarna.
Hon vet att Arjeplogsborna, de som betalat sina räkningar, ondgör sig över att andra inte betalar. Och Arjeplogsborna som betalat gillar inte att andras skulder preskriberas.
- Det är skulder som rör privatpersoner och som inte fått någon påminnelse inom tre år som preskriberas. För företagare är preskriptionstiden tio år, säger hon.
Annika Sandberg har också satt tänderna i det gamla beslutet om att kommunen ska ta tillbaks administrationen av Stiftelsen Arjeplogshus, tillsammans med nye tekniske chefen Azam Forsberg och Boo Dufström.
Glad och positiv
- Det verkar som om övertagandet varit på gång länge, men inget har hänt.
Annka Sandberg beskriver sig själv som positiv och glad. Hon säger sig kan vara tuff och hon räds inte uppdraget. Att vara yngst är ingen nackdel ...
Annika förklarar.
- När storasyster skulle lära sig multiplikationstabellen så gjorde jag också det.
I storasysters spår
Hon följde sen i storasysters spår och valde att gå samhällsekonomisk linje på gymnasiet. Sen följde universitet och jobb på revisionsbyrå i sex år. Tre av åren jobbade hon för KomRev och fick insyn i Arjeplogs kommuns ekonomi.
Fast därifrån till att söka jobb som ekonomichef i Arjeplog var steget långt. En kommunrevisor satte griller i hennes huvud.
"Varför söker du inte jobbet", frågade han.
Yngst och chef
Nu är hon yngst och chef i ett team som jobbar med ekonomi. Annika Sandberg gillar utmaningen. Hon känner sig väl mottagen. Och målet finns där - effektivitet ska gälla. Inga surdegar ska bli liggande.
Hon ger ett tryggt intryck. Hon spårar det tillbaks till barndomen och månadspengen.
- Jag fick lära mig att hushålla, säger hon.
Som ekonomichef har hon nu det övergripande ansvaret för hela kommunens månadspeng, varje månad hela året om.
- Jag har hand om det övergripande, jag ska samordna och upprätta rapporter och styrdokument som politiker ska kunna använda.
Avgifter via autogiro
Bland de åtgärder hon vidtagit är att införa möjligheter för kommuninnevånarna att betala va- och andra fakturor från kommunen via autogiro. Hon bevakar kommunens rätt till bidrag och så vidare. Och här bidrar hon i egen person till att kommunen får bidrag genom att hon skriver sig i Arjeplog.
På fritiden passar hon på att köra runt med sin silverfärgade Golf. Jäckvik, Slagnäs och Mellanström är inte längre vita fläckar på kartan.
Jägarexamen
Hon var förresten först av sina syskon att klara jägarexamen. Men hon jagar inte. Däremot står en jakt- och fiskeintresserade pappa och likasinnade bröder i Rosvik på tur att få hälsa på.
- Det är konstigt - de ville aldrig hälsa på när jag bodde i Luleå, säger Annika Sandberg.
Annika Sandberg
Aktuell: Har nyligen tillträtt tjänsten som ekonomichef vid Arjeplogs kommunförvaltning
Ålder: 28
Favoritmat: Pitepalt
Senast lästa bok: Odjuret, Anders Roslund och Börge Hellström
Bästa semestermålet: Där jag får vara med mina nära och kära
Hemlig last: sms
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om