Arjeplog välkomnar lättnad i strandskyddet

NATUR. Regeringen vill underlätta strandnära byggande på landsorten.- Det ger oss möjlighet att bättre påverka vår egen utveckling och skapaattraktiva områden, säger Bengt-Urban Fransson, s, kommunalråd i Arjeplog.

Arjeplog2008-03-12 00:00
ARJEPLOG (PT)Sommaren 2007 skickade 69 kommuner ett upprop till regeringen med krav att lätta på det så kallade strandskyddet. Bengt-Urban Fransson har länge ifrågasatt gällande lagstiftning. Han hävdar att dagens strikta strandskyddsbestämmelser sätter stopp för en utveckling i många Norrlandskommuner.

- I Arjeplogs kommun finns 8 767 sjöar som till ytan är större än en hektar. Vi har mer än tre kilometer strand per invånare. Då känns det helt orimligt att vi inte ska ha möjlighet att bygga nära vattnet, tycker Fransson.

Exploateringstryck

Regeringen verkar ha lyssnat till kraven. Enligt ett nytt förslag ska det bli lättare att bygga nära vattnet på landsbygden där det finns gott om orörda stränder och ett lågt exploateringstryck. Någonting som gläder Fransson och många andra politiker i Norrland.

- Jag tycker att förslaget verkar bra. Det kan inte vara samma bestämmelser här som i Stockholm. Dessutom anser jag vi på lokal nivå har bättre koll över var vi kan bygga och vilka strandnära områden som behöver skyddas.

Inflyttning

Går förslaget igenom ser Fransson många utvecklingsmöjligheter.

- Det innebär att vi kan bygga permanent boende, fritidshus och turistanläggningar i attraktiva områden.

Han är också helt övertygad om att lättnader i strandskyddet leder till ökad inflyttning.

- Ja, det finns säkerligen en efterfrågan på sjönära tomter.

Skärgårdsutveckling

Var områden för bebyggelse kommer att öppnas blir, om förslaget förverkligas, en demokratifråga i Arjeplog.

- Vi ska stämma av vilka platser som har ett starkt folkligt stöd för exploatering och vilka ställen Arjeplogsborna vill bevara.

Jan-Erik Jaensson, verkställande direktör i turistorganisationen Swedish Lapland, välkomnar också en förändring av strandskyddet..

- När det gäller skärgårdsturismen så är det här förslaget mycket positivt, säger han till tidningen NSD.

Oro inom SNF

Men det finns också de som ser med oro på förslaget. Naturskyddsföreningen, SNF, skriver: "Stränderna är viktiga miljöer för en lång rad hotade växter och djur - nästan en tredjedel av alla rödlistade växt- och djurarter är knutna till strand- eller vattenmiljöer. Stränderna har också en nyckelfunktion som rastplats för flyttande fåglar. Allemansrätten handlar om alla svenskars rätt att uppleva den naturtillgång som tillhör oss alla. Allra viktigast är detta i de tättbefolkade delarna av Sverige där möjligheten till naturkontakt minskar för varje år."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om