Besöket i Arjeplog skedde med anledning av Silvermuseets 50-årsjubileum och den jubileumsmiddag som hölls där på fredagsaftonen.
– Kungen vill vid sådana här tillfällen också göra något under dagtid och han var själv intresserad av att besöka en vindkraft, säger landshövding Sven-Erik Österberg.
Sagt och gjort. På kalfjället Uljabuouda några mil utanför Arjeplog har Skellefteå Kraft AB en vindkraftpark med tio kraftverk, den första som byggts i kalfjällets extrema klimat. Kungen fick i samband med lunch på Kraja information av Jörgen Svensson, affärsenhetschef vid Skellefteå Kraft, om landbaserad vindkraft och om teknik som utvecklats för att klara det arktiska klimatet. Det blev också information om hur det fungerar med rennäring och vindkraft i samma område.
– Det här krymper våra marker ganska mycket, i november när iskastningen börjar blir det jätteproblem för oss. Vi var emot etableringen men nu har vi en bra dialog med Skellefteå Kraft, säger Peter Larsson, Maskaure sameby, när han i samband med det efterföljande studiebesöket på Uljabuouda träffade media.
På Uljabuouda blåste det friska höstvindar, kungen och de övriga i sällskapet fick känna på de vindar som i de tio vindkraftverken omvandlas till elenergi.
– Det var intressant att titta på det här, jag har bara hört talas om det, säger kungen och nämner att han tidigare besökt havsbaserade vindkraftparker och att han är intresserad av energifrågan.
– Det här är ett bra komplement till de övriga energislagen.
Från Uljabuouda bar det sedan iväg till Silvermuseet. Utanför museibygganden väntade en stor skara Arjeplogare och kungen tog sig tid att hälsa på några av dem och vinka till de övriga.
Sedan var det dags för jubileumsfirande. Silvermuseet har under året uppmärksammat och firat jubileumet genom olika evenemang och nu var det dags för jubileumsmiddag.
Programmet inleddes dock med ett par föreläsningar. SIlvermuseets chef Ingela Bergman berättade om museets historia, nutid och framtid och lade stor tonvikt vid den subarktiska landskapsforskning som museet driver.
Jan Olov Westerberg, överintendent och chef för Naturhistoriska Riksmuseet, talade i sin föreläsning om hur museer fungerar som samhällets minne, skapar upplevelser och förståelse i nutid och hur de genom forskning bidrar till vår överlevnad. Han hyllade också Silvermuseet och dess forskning.
– Ni är duktiga och unika, ni behövs för framtiden, sa Jan Olov Westerberg.