Arjeplog fikar som aldrig förr

Tar du din kaffekopp slät eller med rentunga? Sedan Arjeplog vilt AB sade upp sin gamla lokal och flyttade till torget, har fikakulturen fått en skjuts i kommunen. Kaffetallriken med rentunga, kaffeost och torrkött började som en kul idé, men säljer som bara den, säger Jonny Johansson.

Jonny Johansson driver Arjeplog vilt AB tillsammans med hustrun Helena Johansson.

Jonny Johansson driver Arjeplog vilt AB tillsammans med hustrun Helena Johansson.

Foto: Sofie Abrahamsson

ARJEPLOG2014-07-17 13:38

Det var i mars som Arjeplog vilt städade ur sin lokal på Drottninggatan och begav sig mot nya äventyr. Cirka 200 meter bort. Nellys AB hade gått i konkurs och Jonny och Helena Johansson bestämde sig för att testa sina vingar.

– Den gamla lokalen var i och för sig större och rymligare, men vi hade inga parkeringar och fick ofta stå och titta på när turisterna passerade butiken i sina fordon, säger Jonny.

Är det något torget har så är det parkeringar. Och Arjeplogs kanske bästa butiksläge.

– Vi blev lite tagna på sängen, tror jag. Kafédelen var ju tänkt att komplettera råvaruförsäljningen, men tidsmässigt är det nog tvärt om just nu. I maj, som annars brukar vara en dödperiod i Arjeplog, hade vi rätt bra med folk som ville äta och fika. Mycket förvånande!

Kvalitet

Arjeplog vilt säljer mycket ren- och älgprodukter, något som också syns i fikasortimentet.

– Vi bestämde oss ganska tidigt för att satsa på kvalitet även i fikat. Det har man igen i längden och har märkts på kunderna. Laxen, räkorna, rensteken, tungan, ja det mesta som finns i vårt fika kan man också köpa med sig hem.

Men det tar förstås på att vara egenföretagare. Det finns nog inte många paralleller att dra mellan de sju åren med viltbutiken och en hälsoresa.

– På de här åren har vi haft som längst åtta dagars sammanhängande ledighet där vi varit lediga båda två samtidigt.

Hundår

Men han längtar heller inte efter ett sju-fyra-jobb åt kommunen.

– Näää, inte än i alla fall. Man brukar säga att när man startar eget får man räkna med två hundår. Vi har haft fler än så, men jag har varit i branschen så länge - Jag kan kött och vill jobba med det, även om det kan vara tufft ibland, säger Jonny Johansson.

Närmast i planerna ligger en ombyggnation av ena delen av butiken.

– Vi har sju toaletter men knappt någon bänkyta i köket. Vi behöver bara lite tid till att landa, sen drar vi igång det projektet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om