Arjeplog ett eldorado för loppisfans
Nytt eller gammalt, användbart eller inte. Egentligen spelar det inte så stor roll. Är priset det rätta kan vad som helst vara ett fynd för loppisbesökaren. Och urvalet är stort. Loppis-skyltarna vid vägkanterna blir fler och fler.
Började i motvind. Ulrica Jacobssons första loppmarknad lockade bara en kund. Nu hittar fler och fler till Racksund, och Ulrica gläds åt alla möten med trevliga besökare.
Foto:
- I ett partytält som blåste sönder hela tiden. En enda kund kom, berättar hon och skrattar gott.
Den kunden var Eva-Marie Bylund-Sundström, numera granne och loppiskollega med Ulrica.
Tillsammans säljer de sånt de själva inte använder längre, sånt som släkt och vänner lämnat in och sånt de köpt in under vintern.
- Jag är nog återvinningsgårdarnas största kund, gissar Ulrica.
I Marielund säljer Kerstin Holmgren och Ann-Christine Holmgren kläder, konst, husgeråd, slöjd, fiskeutrustning, ja det mesta du kan tänka dig. Allt till låga loppispriser.
- Det bästa fyndet någon gjort här var nog en Rune Pettersson-tavla för 50 kronor, berättar Kerstin Holmgren. Vi satte det priset för att vi inte tyckte den såg bra ut, men det visade sig bara vara glaset som behövde bytas ut. Hon som köpte den tavlan var glad.
Veteran
Veteranen i sammanhanget, Mellanströms loppmarknad, har tio år på nacken. Här är utbudet enormt, och antalet utställare som vill vara med ökar hela tiden.
- Inomhus har vi inte plats för något mer, det är omöjligt, konstaterar Christina Sundqvist. Men tack vare marknadsstånden så kan vi erbjuda platser utomhus, och det har också varit uppskattat.
Fynd
Årets hittills mest efterfrågade loppisfynd i Mellanström är bestick. Och Linda Bergqvist är en av de som fyndat bland knivar, gafflar och skedar, åtta stycken av varje för bara
20 kronor.
- Till stugan, det blir perfekt, säger hon glatt.
Magdalena Rosie är en av utställarna (och kunderna) i Mellanström. Det är fjärde året som hon har ett eget försäljningsbord på plats. Men frågan är om hon säljer eller köper mest?
- Det där, det är en känslig fråga, svarar hon och skrattar gott.
En nykomling bland loppisarna är den vid kajen i Ånge. Här bjuds besökarna på gratis kaffe.
- Vi vill visa folk att Ånge är paradiset. Dessutom tycker vi att det är fint om saker kan återanvändas istället för att kastas, säger Jenny Rankvist.
Även Ånges yngre invånare är engagerade i kaj-loppisen. Jesper, Elina och Ottilia sålde bland annat dockor, krigsgubbar och nagellack.
- Vi har stenar också, men dom är gratis, säger Ottilia.
Barnen hade dessutom ordnat ett lotteri. Och det var ett riktigt bra lotteri, där alla lotter var gratis, och man fick plocka lotter tills man hittade en vinstlott.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!