Arbetsmarknadsenheten läggs ner

Kommunens arbetsmarknadsenhet avvecklas vid årsskiftet. Det innebär bland annat att Mötesplatsen, där secondhand-butiken finns, läggs ner. Två arbetstillfällen försvinner. "När det gäller personalfrågan är inget klart ännu", säger Anna Kaltenegger, chef för administration och stöd.

Vid årsskiftet avvecklas Mötesplatsen i Arjeplog. Två arbetstillfällen försvinner.

Vid årsskiftet avvecklas Mötesplatsen i Arjeplog. Två arbetstillfällen försvinner.

Foto: Ann-Christine Holmgren

ARJEPLOG2018-07-12 16:58

Verksamheten som kallas Mötesplatsen kom till under den stora flyktingvågen i början på 2016. Det var tänkt att det skulle vara ett ställe där nysvenskar och arjeplogare kunde träffas och umgås. Verksamheten var ett samarbete mellan kommunens integrationsenhet och ABF. I samband med detta upphörde all försäljning på återvinningsgården. De saker som fanns till försäljning hämtades till den då nyöppnade secondhand-butiken. Arjeplogsborna uppmanades att skänka saker till butiken, vilket de också har gjort ända sedan verksamheten startade.

I dag har integrationsenheten lagts ner eftersom antalet flyktingar har minskat och verksamheten ligger nu under arbetsmarknadsenheten som sorterar under avdelningen administration och stöd, där Anna Kaltenegger är chef.

– Vi har inte tillräcklig ekonomi för all verksamhet inom avdelningen och arbetsmarknadsenheten är den verksamhet som är möjlig att dra ner på utifrån den ram vi har, säger hon.

För 2018 finns det drygt 1,1 miljoner budgeterat för arbetsmarknadsenheten. I budgeten för 2019 är summan noll kronor.

– Arbetsmarknadsenheten måste vara avvecklad innan årsskiftet, säger Anna Kaltenegger.

Anita Karlman, som är butiksansvarig, tycker att beskedet är jättetråkigt.

– Det är många som tycker att det är ett bra ställe att gå till, vi har många besökare, säger hon.

En av besökarna är Jetske Geshus från Holland. Hon tycker att secondhand-butiken är jättefin. Hon jobbar åt Röda korset i sitt hemland och passar på att köpa kläder till en familj i Litauen som hon och hennes man hjälper via Röda korsets verksamhet.

– Jag besöker alltid secondhand-butiker på våra semesterresor, vi har tidigare varit i Finland och där var det mycket dyrare, berättar hon.

Under arbetsmarknadsenheten ligger även handläggning av feriearbeten, praktikplatser och arbetsträning.

– Planen är att lägga över viss verksamhet på Lärcentra. När det gäller praktikplatser och arbetsträning så måste vi sträva efter att hitta platser i vår ordinarie verksamhet, säger Anna Kaltenegger.

Om det blir försäljning på återvinningsgården kan inte Jonas Callin, chef på återvinningsgården, svara på.

– Någonting kring återbruk kommer det att bli, men det är så nytt för mig, jag fick veta det i dag på morgonen (läs i går). Om det bli försäljning eller exakt vad och när det blir törs jag inte säga nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om