Icemakers var i princip överens. Det var bråttom och Icemakers började bygga, innan alla papper var underskrivna.
- Så en dag kom två amerikaner. De berättade att det inte skulle bli någon bana. Bendix var uppköpt av ett amerikanskt bolag och det fanns andra planer för den franska komponenttillverkaren.
Inte industriell
Lars Sundström, ägare av Icemakers berättar att det var ett avbräck men att amerikanerna var medgörliga. Så avbräcket blev inte så stort.I dag har Icemakers cirka 30 säsongsanställda. Annat var det när Lars pappa David startade verksamheten tillsammans med Per-Axel Andersson. Då hade inte biltestverksamhet särskilt hög prioritering, varken i Arjeplog eller någon annanstans.
- Vi ville köpa mark på industriområdet för verksamheten, men vi fick inte, berättar David Sundström, nu 83 år.
- Vår verksamhet var inte industriell …
När Domänverket lämnade sitt gamla garage i Skeut slog David Sundström & Co till och sedan har det växt. Han berättar om innovationer som grusvägar på is, och så första landbanan i Nåtti.
- Den byggde vi på vinst och förlust. Sedan bildade företagen kö för att få tillgång till banan, minns han.
Arjeplogs livsnerv
Testverksamheten har en helt annan status nu. Den är Arjeplogs livsnerv och anses som en riksangelägenhet. För Arjeplogs kommun betyder BMW:s etablering en del angenäma problem.- När ett företag bygger egen anläggning betyder det att de vill stanna, och det betyder att det kan komma fler. Det betyder också att boendekapaciteten måste byggas ut, säger kommunalrådet Bengt-Urban Fransson och nämner
Hotell Silverhatten planer att bygga ut. Dessutom kommer kommunen i dagarna att presentera nya tomter, för såväl enfamiljs- som flerfamiljshus på attraktiva ställen.
Fransson tror på ett ökat inflyttande ju fler företag som etablerar sig i Arjeplog.