Andreas flyttade för sitt drömyrke
Praktiskt arbete, det är Andreas melodi. För två och ett halvt år sedan lämnade han Arjeplog för Huskvarna, för att kunna jobba som bagare.
Andreas Grundström njuter av att vara hemma i Arjeplog på semester.
Foto: JENNY KARLSÉN
- Jag gjorde en veckas prao på Café Silverkoppen i Arjeplog. Efter det var jag där varenda prao och i åttan och nian började jag jobba extra där på skol-
loven, berättar Andreas.
Att jobba praktiskt passar honom. Teori är inte hans grej.
- Inom det här jobbet lär man sig eftersom. Det är bara att göra, menar Andreas och rycker bekymmerslöst på axlarna.
På gymnasiet började Andreas Samhällsprogrammet, men kombinerade detta med lärlingsutbildning på kaféet. Från fyra på morgonen var det brödbak som gällde och sedan läste han kärnämnen i skolan vissa dagar. Detta fungerade bra - tills kaféet lade ner.
- Jag kämpade på ett tag till, men till slut tog jag en paus från skolan. Det är sex år sedan, säger Andreas.
Efter en del ströjobb samt värnplikt i Boden, fick Andreas praktikplats på ett bageri i Jönköping över sommaren.
- Det var min moster som hade gått runt till vartenda ställe för att fixa praktik åt mig, säger han.
Kom tillbaka
Tre månader senare var dock Andreas tillbaka i Arjeplog, fast besluten att aldrig mer bo i en stad. Nåja, begreppet "aldrig mer" visade sig inte sträcka sig längre än till april året efter.
- Då var jag less på att gå här. Jag ringde ner till bageriet i Jönköping och frågade om de hade något jobb åt mig. Det hade de.
Inom två veckor hade Andreas fixat lägenhet och var, med kläder, en madrass och en stekpanna, på väg för att bosätta sig i Huskvarna, åtta kilometer från Jönköping och jobbet.
Klockan fem på morgonen drar arbetsdagen igång för Andreas. Han bakar matbröd för leverans samt till försäljning i bageriets butik och café.
- Nu börjar den mest hektiska tiden. Fram till jul har vi jättemycket att göra. Förra året bakade vi bland annat 19 000 lussekatter.
Bakar inte hemma
Trots intresset för bakning, är det inget som Andreas sysslar med hemma.
- Det är mitt jobb. Vi har maskiner till hjälp och i bageriet är det lättstädat och smidigt. Dessutom kan jag ta gårdagens bröd därifrån. Det slängs ju bara annars, säger Andreas, som brukar ha med sig en hel säck med olika bröd hem till familjen i Arjeplog.
Nu, hemma på en veckas semester, passar han på att träffa familj och kompisar samt fiska lite. Andreas tycker att Arjeplog är fint och han saknar vintern och snön.
- Sista året jag bodde här var det knappt någon snö. De senaste vintrarna har det varit massor. I Huskvarna kan det vara en decimeter på morgonen, men när jag slutar jobba är det inte en flinga kvar, säger Andreas.
I nuläget kan han dock inte tänka sig att flytta tillbaka.
- Det händer för lite och så finns det mycket trångsynthet. Många har en färdig uppfattning om hur man ska vara om man bor här.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!