I Arjeplogsströmmarna släpps det mer vatten än lagstadgad minimitappning och det är delar av det överskottet som kraftverket ska drivas med. Arjeplogsströmmarna är relativt små strömmar och de som är kritiska mot kraftverksplanerna tror att det kommer att få allvarliga konsekvenser, inte minst för sportfisket.
På internet pågår en namninsamling i syfte att stoppa kraftverket, men även lokalt växer motståndet och många frågar sig om det verkligen är rimligt att riskera så mycket för så lite.
I en serie artiklar ska PT berätta om kraftverksplanerna och först ut är Arjeplogs allmänning. Men PT kommer också att avslöja jäviga politiker och besöksnäringens ointresserade hållning. Givetvis får också de kritiska rösterna komma till tals.
Förvaltaren Kenth Björk är anställd av Arjeplogs allmänning, som består av 1 622 andelsägare. PT träffar Björk på allmänningens kontor i centrala Arjeplog. En kommun med drygt 3 100 invånare. Det är således en ansenlig mängd ortsbor som är med i allmänningen, om än en del andelsägare bor på andra håll i landet.
Kenth Björk säger rakt på sak att planerna på ett nytt kraftverk handlar om pengar. Om att förbättra allmänningens ekonomi.
- Investeringen ligger på cirka 25 miljoner kronor och får vi bara ja i Miljödömstolen skulle kraftverksbygget kunna vara klart i slutet av 2010. Redan första året räknar vi med att tjäna en miljon och på lite sikt ännu mer.
Kan reglera
Kenth Björk är mån om att försöka förklara. Han tycker att kraftverksbygget är omgärdat av flera missförstånd. Exempelvis att det innefattar en fördämning.
- Så är det inte. Vi gräver en kanal i närheten av Sälla fiskodling och bygger ett kraftverk med två turbiner. Varje turbin kan ta 12 kubikmeter vatten per sekund, men genom att det är två turbiner kan vi lättare reglera flödet.
I nuläget tar det befintliga Sälla kraftverk 6 kubikmeter per sekund. Plussa på det nya så är vi uppe i 30 kubikmeter per sekund.
- Ja, men vi kan ju reglera i tre steg. 6, 18 eller 30 kubikmeter per sekund. Vi är för övrigt helt beroende av SVF (Skellefteälvens vattenregleringsföretag) som ansvarar för regleringen i hela älven.
Känsliga strömmar
Kraftverket kommer att hamna nära Kvarnströmmen och Bjäckas. Särskilt Kvarnströmmen är en mycket liten ström.
- Visst, det är små strömmar och det blir mindre vatten i strömmarna, men som det är nu släpps det betydligt mer vatten än lagstadgad minimitappning. Vi ska alltså ta av överskottsvattnet. Inte torrlägga strömmarna.
- Under maj månad då det brukar vara som minst vatten ska vi dessutom stå still. Vi vill absolut inte förstöra fisket, försäkrar Kenth Björk.
En översikt av vattenflödet veckovis visar dock att med ett nytt kraftverk blir det väldigt lite vatten i strömmarna under juni och juli, något mer i augusti.
Skada fisket
De som är kritiska till kraftverksplanerna tror att mindre vattenflöde allvarligt kan skada fisket. Varför riskera så mycket för så lite?
- Vi anser inte att vi riskerar något. Den påverkan som sker får vi motverka med utsättning av fisk.
Kenth Björk avfärdar den namninsamling mot kraftverket som pågår på internet. Han anser att de flesta inte är insatta och att många kritiker inte är ortsbor. Han avfärdar också påståenden om att fisketuristerna skulle utebli.
Fisket ger för lite
Arjeplog har många fina fiskevatten, varför utvecklar ni inte sportfisket istället för att bygga kraftverk?
- Vi kan inte se att den ekonomiska avkastningen skulle bli lika bra. Fast det finns ingen motsats, vi kan utveckla sportfisket också.
Om allmänningen värnar fisketurismen kan väl i så fall kraftverket vara stängt under sommaren också?
- Nja, det är ju en tanke, men jag kan inte avge några sådana löften.
Stort elöverskott
Kenth Björk pratar gärna om att det handlar om lokalproducerad förnyelsebar energi och lanserar kraftverket som ett miljömässigt alternativ. Då kanske ett vindkraftverk är ett ännu bättre alternativ?
- Det har vi aldrig funderat på. Vi kan som vatten och det är mer lönsamt.
Elöverskottet låg på 1 000 gigawattimmar bara i Sverige 2008. Drygt 250 kraftverk av den storlek som allmänningen vill bygga. Med andra ord, är inte kraftverksplanerna väldigt onödiga?
- Vi ska väl fasa ut kolkraft och minska koldioxidutsläppen, säger Kenth Björk.