Det kan låta enkelt och barbariskt. Men när jaktvårdskonsulent Niklas Lundberg föreläste om älglock för ett 30-tal Arjeplogsjägare blev älglock något vackert, filosofiskt och som om det vore ett förhållningssätt till naturen.
Niklas Lundberg tror att jägarna redan för flera tusen år sedan lockade till sig älgar och andra hjortdjur genom att utstöta läten och härma brunstiga kor. Det var ett sätt att närma sig djuren och kanske locka dem i fällor och fångstgropar.
I dag kan vi locka djuren till oss och låta klass 1-vapnet tala.
Ny jaktmetod
Han berättade också att i hans jaktlag i Västerbotten har lockjakten blivit vardag. Han går in i skogen och lockar, och sedan står jaktkamraterna på pass och väntar på att älgar ska börja röra på sig.
– Jaktmetoden blir något nytt. Nu kommer älgarna som regel smygande i skogen, när man jagar med hund hör passkytten vad som är på väg.
Niklas Lundberg har studerat, pratat med andra lockjägare och provat sig fram. Han berättar om när han första gången lockat och lockat. Och ingenting hände. Sedan klev han ner från älgtornet för att ”lätta på trycket”. Då fick han syn på en älg som klev fram ur riset.
Sedan har han förstått att ljudet från strålen då han pinkade var ett igenkänningstecken från en brunstplats. Så nu har han ofta med sig en hink och en plastflaska med vatten, för att kunna framkalla samma ljud.
Bäst kring brunsten
Niklas Lundberg förklarade att maj månad, när älgkon stöter bort sin kalv, är en utmärkt tid för att träna älglock. Under jakten bedrivs älglock bäst kring brunsten, det vill säga de sista tio dagarna i september och de 15 första i oktober.
– Men det går att locka annan tid också, och det verkar fungera lika bra tidigt på morgonen som på eftermiddagen.
Vid klart väder hörs lockljuden lång väg, men det går att locka älg när det regnar också, menade Lundberg.
Han tipsade, om det som egentligen är självklart, men som kanske inte många tänker på.
– Ser du träd där älgen nyligen fejat hornen, en daglega eller en färsk brunstgrop, ja då är det bara att börja locka. Då finns det älg i närheten, älgar än tämligen stationär den tiden.
Niklas Lundberg förklarade också älglock med att det är som att försöka dra älgen till sig.
– Prata med den, lura den. Bryt en kvist, låt som en ung tjur, häll vatten i hinken, lirka.
Niklas Lundberg visade några filmer om älglock och tipsade om fler på Youtube.
Flera av åhörarna hade egna erfarenheter att dela med sig av. Åke Burman sa:
– Man ska låta som en karl som levt i ett förhållande i 20 år, så där lämpligt klagande …
Föreläsningen arrangerades av Arjeplogs jaktvårdskrets.