Aino firar 40 år på vårmarknaden

En mötesplats - en testarena - en vårmarknad i Arjeplog.

Bengt Göran Örneving lämnar sitt jobb som ingenjör inom elektronikbranschen, och satsar på en ny karriär, smyckesförsäljning. "Det här ger en helt annan frihet", säger han.

Bengt Göran Örneving lämnar sitt jobb som ingenjör inom elektronikbranschen, och satsar på en ny karriär, smyckesförsäljning. "Det här ger en helt annan frihet", säger han.

Foto: Marianne Hofman

ARJEPLOG2010-03-15 06:00
Årets vårmarknad lockade kanske inte så många besökare som förväntat, och försäljningen blev naturligtvis lidande av det faktum att uttagsautomaten var trasig.
- Men om Arjeplogsborna själva vill, kan den här marknaden bli lika stor som Jokkmokks marknad, säger knallen Pekka Konttaniemi.
Trogen gäst
Pekka säljer hantverk och hemslöjd tillsammans med sin mor Aino, en trogen gäst på Arjeplogs marknad.
- Jag firar 40 år här, 1971 var min första vårmarknad i Arjeplog, berättar hon. Då sålde vi allt vi hade med oss, lite hemslöjd och några tavlor som en kompis målat. Så det gav mersmak, och till sommaren firar jag 40 år på marknaden i Öjebyn också.
De viktigaste kunderna på Arjeplogs marknad är norrmännen.
- Ortsborna går ut på marknaden för att träffas, inte för att handla. Så är det i princip överallt, det är besökare och turister som handlar, konstaterar Pekka Konttaniemi.
Nytt företag
För Bengt Göran Örneving, som säljer smycken av silver och mangoträd var det här första marknadsbesöket i Arjeplog.
- Jag är ute och introducerar mitt nya företag, det är viktigt att få visa upp produkterna och få lite feedback, säger han. Försäljningen har varit rätt så hyfsad, det är lite svårt att sälja smycken vintertid.
På Fjällgårdens Renskinnsterrass serverade Anna-Lena Forsman varm choklad, kaffe och Lisebergs-suovas.
- Det var riktigt trevligt, det blev en mötesplats med intressanta samtal, berättar hon. I år gjorde vi det som ett försök, och jag tror att det finns utvecklingsmöjligheter.
Nytt filmprojekt
I Galleri Laisdalen huserade fotografen Maria Söderberg, filmaren Stefan Holm och keramikern Kerstin Holmgren.
- Marknaden är ett utmärkt tillfälle att visa upp sina idéer, jag kanske inte säljer så mycket här, men jag får respons och kontakt med människor. Det är viktigt, konstaterar Maria Söderberg.
Under helgen visade Maria Söderberg och Stefan Holm en trailer på ett nytt filmprojekt - Ett år på strutsfarmen.
- Meningen är att det ska bli en kortfilm, där vi plockat ut de verkliga godbitarna under ett år, säger Maria Söderberg. Det känns riktigt spännande.
Gun-Inger Wallström, vd på Arjeplog-Lappland Besöksservice AB, förstår knallarnas besvikelse över att uttagsautomaten inte fungerade.
- Kan besökarna inte ta ut pengar, kan de inte handla, och då lämnar dom marknaden. Jag ska försöka få en dialog med banken, för att undvika det här problemet i framtiden.
"Hjärtans Fröjd"
På Silvermuseet visades utställningen "Hjärtans Fröjd", med verk skapade av kvinnor från Arjeplog, Moskosel och Jokkmokk. Utställningen är ett resultat av ett samarbete inom Norrbottens Läns Hemslöjdsförening, där slöjdare träffas ett par gånger per år för att inspirera varandra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om