Tidigare rekord vad gäller avlivade björnar under skyddsjakt sattes 2008. Då avlivades 17 djur. Sedan sjönk antalet till 15 året efter och åren 2010 och 2011 fälldes åtta respektive sju björnar.
Att det avlivats så många som 27 björnar i år har ingen direkt koppling till en växande björnstam.
- Enligt både jägarförbundet och björnforskningen har björnstammen minskat. Anledningen till att så många björnar skjutits under skyddsjakt har att göra med väder och snöförhållanden. Det har varit lättare att spåra djuren som ställt till skada, säger Lars Dahlberg som är länsstyrelsens handläggare av skyddsjakt.
Sen vår
En anledning till att skyddsjakt inte begärts och utförts i samma utsträckning föregående år kan bero på att många samebyar har låtit renar kalva i hägn där man också utfodrat djuren.
Tom Viklund, naturbevakare, menar att den sena våren har gjort att det är just renkalvar som utgjort den mest tillgängliga födan för renkalvar.
Sista utvägen
19 av de 27 avlivade björnarna har fällts inom Arjeplogs och Arvidsjaurs kommuner fördelade på följande samebyar: Semisjaur-Njarg (2), Östra Kikkejaur (2), Ståkke (7) och Luokta-Mavas (8).
Under 2012 har också tolv lodjur och två järvar avlivats genom skyddsjakt i Norrbotten.
Lars Dahlberg på länsstyrelsen berättar att skyddsjakt tillämpas för att avbryta pågående skada. Därför kan beslut om skyddsjakt på björn som härjar i ett kalvningsland fattas och verkställas inom några timmar.
- Men skyddsjakt är alltid sista utvägen, andra metoder att skydda renar ska vara provade, exempelvis att stöta bort djuret från området.
De flesta björnar har skjutits av länsstyrelsens personal från helikopter.