13-åring fann unik hällmålning

En minst sagt unik hällmålning har hittats i Arjeplogsfjällen. På tisdagen, efter grundlig dokumentation offentliggjordes fyndet.– Vi tror att hällmålningen är mellan 4 000 och 6 000 år gammal, säger Silvermuseets chef Ingela Bergman.

13-åriga Solveig Andal Johansen från Fauske fupptäckte unik hällmålning i Arjeplogsfjällen.

13-åriga Solveig Andal Johansen från Fauske fupptäckte unik hällmålning i Arjeplogsfjällen.

Foto: BERTIL SUNDKVIST

ARJEPLOG2015-06-09 17:56

Fyndet gjordes av en 13-årig tjej.

Solveig Andal Johansen var med släktingar på en sjö i Arjeplogsfjällen för att fiska förra våren. Solveig som då bara var tolv år blev less fisket och beslöt sig för att gå på upptäcktsfärd. När hon klättrat över en bergkant såg hon mönster på den lodräta bergväggen.

– Jag hade ju läst om hällmålningar på skolan och tänkte att det kanske var en, så jag ropade till dom nere på sjön, berättar Solveig.

Sedan togs några bilder och på hösten gjorde Lennart Ranberg och hustrun Margareth ett besök på Silvermuseet för att visa vad Margareths systerdotter hittat.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Ingela Bergman ville besöka platsen genast och bad alla inblandande att hålla tyst om fyndet till dess det var dokumenterat.

– Det är fascinerande, det är det nordligaste fyndet av det här slaget och vi trodde inte att vi skulle hitta hällmålningar i just den här miljön, säger hon.

Platsen är på ett sätt otillgänglig. Färgen som använts till målningarna är rödockra som etsat sig fast i stenväggen. Målningarnas former påminner om geometriska mönster.

– Vi har ingen aning om vad det föreställer, det är ett formspråk som är helt främmande för oss, vi kan bara spekulera, säger Ingela Bergman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om