11 000 år gammal is ska marknadsföra Arjeplog

Hur ska Arjeplog synas i mängden på Vildmarksmässan i Stockholm? Maria Söderberg tänkte stort, tungt och kallt när hon kläckte idén om det ett ton tunga isblocket från Salajekna.

Per-Erik Holmberg, Maria Söderberg och Mats Holmström vid Salajeknaglaciärens kant.

Per-Erik Holmberg, Maria Söderberg och Mats Holmström vid Salajeknaglaciärens kant.

Foto: Maria Söderberg

ARJEPLOG2013-02-22 06:00

Vad har Arjeplogs kommun som ingen annan har? Det var så Maria Söderberg stod och funderade när idén plötsligt fanns där:

- Vi tar givetvis med oss ett stort isblock från Salajeknaglaciären vid Sulitelma som delvis ligger i Arjeplogs kommun, berättar Söderberg om snilleblixten.

Men det är klart, det fanns inledningsvis många problem att ta itu med. Glaciären ligger i väglöst land, ett ton är tungt och får man ens göra så?

- Per-Erik Holmberg och Mats Holmström, som hämtade hem isblocket, var positiva till idén redan från början. Hade de inte varit det vet jag inte om det hade gått att genomföra.

En rekognoseringsresa med helikopter ägde rum för en tid sedan där man undersökte vad det var man hade att göra med, och det var i samband med detta som Maria Söderberg fick tipset att kontakta naturvårdsenheten på Länsstyrelsen.

- De gav oss klartecken med villkoren att vi inte skulle störa rennäringen och att vi skulle ta is från kanten, vilket vi också gjorde.

Holmberg, Holmström och ett manskap på ytterligare tre personer skotrade från norska gränsen till Salajeknaglaciären. En resa på ungefär sex och en halv mil enkel väg.

- Utan isblock tog det ungefär tre timmar till glaciären, berättar Mats Holmström.

Och helt friktionsfritt gick väl inte färden hem ...

- Precis när vi skulle bege oss hemåt blev det snöstorm. Vi körde ungefär 15 kilometer i timmen och jag vet inte hur många gånger vi tippade och körde fast. Och snöblint var det.

I 20 timmar höll de på när de tillslut fick lämna isblocket i Mavasområdet och åka hem för mat och sömn. I söndags var det så dags igen att återuppta frakten av blocket.

- Då gick det bättre. Det var fler skotrar som hade kört efter leden vilket underlättade mycket. Visst är man ju lite tokig som gör sånt här men man skulle ju inte få ha så roligt om man aldrig tog chansen!

Isblocket, som mäter ungefär 1 gånger 1 gånger 1,30 meter, finns nu i säkert förvar i Arjeplog tills dagen före mässan. Då lastar man in det i en bil och fortsätter färden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om