Arjeplogs kommun vill sätta barnen i första rummet.
– Att vara i en pedagogisk miljö fyra dagar istället för fem tror vi ger mer ork för en sexåring. Under den lediga dagen har barnet möjlighet att vara hemma och till exempel umgås med ett yngre syskon, säger Ola Sonidsson och fortsätter:
– Men om en vårdnadshavare skulle vilja ha tillsyn för sitt barn fem dagar i veckan så har vi fritids tillgängligt på fredag förmiddag.
Han pekar på ett samarbete mellan förskoleklass och fritidspedagogerna som kan göra övergången smidig.
– En del ser bara fritidshemmet som hopp och lek, men även där pågår pedagogisk verksamhet. Vi vill jobba ihop så att förskollärare stöttar fritidspedagoger och vice versa. Det jobbet leder biträdande rektor Helene Lindberg, säger Ola Sonidsson.
I beslutsfattandet så har han tagit hänsyn till hur det ser ut i andra kommuner.
– Det finns kommuner som redan har fyradagarsvecka och i vissa fall även tre. Men det har Arjeplogs kommun valt bort på grund av att det skulle blir för komprimerat. Det skulle bli väldigt långa skoldagar där vi får trycka ihop undervisningen alltför mycket. Därför känns det bättre att gå från fem till fyra.
Tidsmässigt blir det inte så stor skillnad jämfört med tidigare schemaläggning.
– Tidigare har vi legat på 08.30–13.00 med ganska luftigt schema. För att inte skoldagen ska bli så lång så har vi tagit bort lite raster och framöver kommer vi köra 08.20–13.00.
Inför förändringen har han lyssnat på kollegor ute i verksamheterna.
– Det här var inte ett beslut jag ville ta enväldigt utan jag har pratat med biträdande rektor och jag har även förankrat detta med pedagoger som undervisar ute i klasserna.
Dessutom är det en praktisk fråga, menar Ola Sonidsson.
– I Arjeplogs kommun har vi väldigt många elever där vissa reser ganska långt. Detta kommer ge en möjlighet att resa fyra dagar i veckan istället för fem om vårdnadshavarna har möjlighet att vara hemma. Det kommer ge en jättevinst för den eleven.
Personligen ser han inga nackdelar med förändringen.
– Jag tycker inte att den här frågan är så jättestor. Personligen ser jag bara fördelar med det här om jag själv hade varit vårdnadshavare.
Har föräldrarnas åsikt spelat in?
– Vi har inte haft någon dialog med vårdnadshavare i blivande förskoleklass, utan vi har haft lite kommunikation med föräldrar till elever som har lång resväg, säger Ola Sonidsson.