Spelade full och testade krogar

Fem utskänkningsställen i Arjeplog hade besök av skådespelare under vintermarknaden. Syftet var att testa i vilken grad servering sker, till synes berusade personer. Vid två ställen blev den "berusade" serverad. På de övriga blev det nobben.

Pizzeria Verona och Mathörnan hade under vintermarknaden besök av skådespelare som kollade eventuell överutskänkning till berusade personer.

Pizzeria Verona och Mathörnan hade under vintermarknaden besök av skådespelare som kollade eventuell överutskänkning till berusade personer.

Foto: Bertil Sundkvist

ARJEPLOG h2008-05-14 06:00
Arjeplog är en av sju kommuner i Norrbotten som deltar i projektet AAS, ansvarsfull alkoholservering som drivs av Folkhälsoinstitutet. Projektet har pågått i Sverige i flera år och resultaten är goda. När man började var det uppåt 90 procent av krogarna som överserverade till onyktra. Nu är den siffran nere i tio procent i Stockholm och Göteborg.
Bra siffror
I Arjeplog var det alltså två av fem serveringsställen som överserverade. Det betecknas som bra siffror och är bland det bästa i Norrbotten, jämsides med Luleå.
- Det finns ställen i Norrbotten där överserveringen var 100 procent, berättar projektledare Åke Hagström på länsstyrelsen i Norrbottens län.
I Arjeplog besökte två skådespelare Hotell Silverhatten, Kraja Värdshus, Pizzeria Verona, Mathörnan och Medborgarhuset. En spelade nykter och en påverkad.
I de protokoll som upprättas nämns inte krogarnas namn. Projektet går ut på att studera eventuell överservering.
Av protokollet framgår att där den "överförfriskade" nekats servering har det skett professionellt och bemötandet har varit bra. Bartendern har rekommenderat lättöl istället för starköl, eller vatten. På ett ställe förklarade bartendern att serveringen stängt för kvällen.
I kapitel 3:8 i alkohollagen står följande:
"Alkoholdrycker får inte lämnas ut till den som är märkbart påverkad av alkohol eller annat berusningsmedel".
Minska våldet
Projektet AAS går inte ut på att få krogar fällda. Det är ett projekt som i slutändan ska minska våldet.
- Och det gör det, säger Åke Hagström och berättar hur situationen har förbättrats i Stockholm och Göteborg.
Mats Abrahamsson på socialkontoret i Arjeplog säger att man inte kollat eventuell servering till minderåriga, men att det kan bli aktuellt senare, och då med statister från andra kommuner.
- Det är ju den som serverar som är skyldig att se till att mottagaren av alkohol har uppnått en viss ålder, säger han.
Till hösten ska krögare och serveringspersonal inbjudas till en kurs som innehåller kunskap om alkohollagen, alkoholskador, knark på krogen och konflikthantering.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om