Siri sköter sin egen dialysbehandling
Siri Nobrin är en pigg och glad kvinna, som älskar naturen i Arjeplogs kommun. Efter fem år får hon åter besöka sitt Tjärnberg. Detta på initiativ av landstinget i Västernorrland, sedan hon lärt sig att själv sköta sin dialysbehandling.
På maskinens ena sida syns behållaren, som fungerar som njure åt Siri Nobrin. I den finns fibriller som renar blodet.
Foto: JENNY KARLSÉN
- Jag har underliggande porfyri. Mina värden hade sjunkit eftersom, men man tänker ju att det händer inte mig, säger Siri Nobrin.
Hon är utbildad undersköterska och på grund av sjukdomen blev hon förtidspensionerad från jobbet inom hemvården.
Från början fick hon påsdialys. Det innebär att ett rör opereras in i magen.
- Det var besvärligt. Jag fick så mycket infektioner.
Blodet renas
Det var meningen att sonen skulle donera en njure till henne, men när hon fick metastaser i magen, var det inte längre en möjlighet.
- Efter en sådan sak måste man vara frisk i fem år och då är jag för gammal, menar Siri Nobrin, som fyller 68 i november och sedan 2005 får bloddialys.
Det innebär att en maskin kopplas till armen, där hon har färdiga "hål" att sätta slangarna i.
Sedan ska allt blod passera genom maskinen och renas från slaggprodukter.
Siri Nobrin bor i Torpshammar och från början fick hon åka de sex milen till Sundsvall, för att göra processen tre gånger i veckan. Men i ett år har hon nu skött det själv, hemma i lägenheten.
- Jag trodde aldrig jag skulle lära mig det här. Jag höll på och lärde mig på sjukhuset från nyår 2007 fram till sista maj. Efter det följde en sköterska med mig hem, de två första gångerna jag skulle göra det själv. Nu sitter det i. Det var som att lära sig cykla, konstaterar hon nöjt.
Hon har sina rötter i Tjärnberg och brukade åka dit varje sommar, men under fem år har hon inte kunnat vara där. Tills nu.
- Det var min sköterska som började prata om Tjärnberg. Först tänkte de skicka en maskin dit, men jag ville hellre vara på vårdcentralen, där jag kunde få hjälp. Då ringde de dit och frågade och det mötte inget hinder.
Lånar ett rum
En maskin skickades till Arjeplogs vårdcentral, Siri Nobrin fick låna ett rum och personalen fick lära sig att rengöra maskinen och hjälpa henne om det behövs.
- Jag är så glad att de ställer upp här. Det är en fantastisk vård.
Förutom utrustningen, står Landstinget i Västernorrland för taxiresor mellan Tjärnberg och Arjeplog tre gånger i veckan.
Klockan 06.45 på morgonen blir hon hämtad och vid 16-tiden är hon tillbaka i Tjärnberg.
Förutom att behandlingen tar fem timmar, ska Siri Nobrin först förbereda maskinen och plocka isär den efteråt.
- Många frågar mig hur jag orkar hålla på med det här, men annars dör jag ju, säger hon enkelt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!