Världens första flytande camping

Jo, du såg rätt. Det är husvagnar på vatten. På Kraja i Arjeplog invigdes under lördagen världens första flytande camping. Bakom idén ligger entreprenören och hotellägaren Jan Edvardsson som vill sätta Arjeplog på kartan för mer än bara fjäll och snö.

Ett annorlunda  sätt att  semestra.

Ett annorlunda sätt att semestra.

Foto: Sofie Abrahamsson

ARJEPLOG 2010-07-05 06:00
Många har säkert gnuggat ögonen och tittat en extra gång när de sett flytande husvagnar i vattnet utanför Kraja. Det är frukten av en idé som legat och grott hos Jan Edvardsson i fyra år. Bristen på ekonomiskt utrymme lade projektet på is, men nu står de där, tre flottar med en bärkraft på cirka 10 ton.
- Jag ville göra något som var helt nytt och helt unikt för Arjeplog. Folk ska ju vilja bemöda sig att komma hit.
Flottarna, som mäter 4x12 meter, är alla utrustade med utemöbler, badstege, grill och en 2,5 hästars båtmotor. Allt för den ultimata campingupplevelsen. Först, kanske till och med först i världen, med att campa på vatten blev Mona och Steve Nilsson, samt Håkan och Ann-Britt Stråge. Malåparen såg annonsen i tidningen och nappade direkt.
- Det är en rolig kombination med husvagn på vatten. Man får allt och lite till, tycker Steve Nilsson som för kvällen planerar grillmiddag och ett kast med kastspöet.
Väl ute på sjön får flottarna idel lovord av camparna.
- Det här var kul. Den är mer lättstyrd än vad jag trott den skulle vara, säger Steve Nilsson.
Torrskodd
Sofi Holmgren på Kraja berättar att flottarna har blivit testade flera gånger, bland annat med två bilar samtidigt, och att man kan känna sig trygg och gå iland torrskodd. Teståkaren Inger Burman är lite sjörädd till vardags, men ger flotten godkänt.
- Roligt initiativ. När det är en sådan här stor grej behöver man inte vara rädd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om