Jennifer Abrahamsson Nordin från Arjeplog och Emma Lundmark från Arvidsjaur går dietistprogrammet på Umeå universitet. En del av examensarbetet är C-uppsatsen som grundar sig på studier av lunchvanor hos högstadieelever i Arjeplog och Arvidsjaur.
Workshop för elever
I veckan presenterades resultatet för Arjeplogseleverna under en dag som innehöll en workshop med diskussioner om mat och hälsa. En minimässa hölls också liksom en föreläsning om hälsosam kost.
- Vi vill hjälpa människor att gå ner eller upp i vikt och vi vill tala och inspirera om kost utan skrämselpropaganda, säger Emma Lundmark.
Ät smart
Jennifer Abrahamsson och Emma Lundmark förklarade vikten av att tänka på vad man gör och vad man äter. Det har nämligen blivit enklare att bara sitta. Det är teve, dator, fjärrkontroller och så vidare.
Högstadieeleverna fick uppmaningen:
- Ät smart. Håll koll på vad kroppen behöver och inte behöver. Spara godiset till helgen och rör på er 60 minuter om dagen.
Några skrämmande siffror presenterades. Exempelvis äter vi i Sverige i snitt 17 kilo godis per person och år. Det blir sammanlagt 160 595 804 kilo per år. För att transportera allt godis behövs 4 588 fullastade långtradarekipage med släp.
Slarv med lunchen
Emma Lundmark och Jennifer Abrahamsson Nordin berättade att undersökningen som gjorts visar att 53 procent av eleverna äter godis två eller ännu fler dagar per vecka.
Studien visar också att slarv med frukost och lunch avspeglar sig i studieresultatet.
Sammanfattningen var glasklar:
- För att vara bäst måste man äta bäst.