Utgrävning av gamla marknadsplatser
Någon Kungsgata blev det inte i Arjeplog. Ej heller någon kanal mellan sjöarna Uddjaur och Horn-avan. Men visioner och planer för samhället har funnits sedan 1600-talet.
Lars Liedgren visar en av de äldsta bevarade timringarna i Arjeplogs samhälle. En liten bod som ursprungligen stod vid gamla marknadsplatsen. Efter åtskilliga flyttningar, och efter att bland annat ha använts som lekstuga, tillhör timmerboden Silvermuseet.
Foto:
- Vi vet att den fasta bebyggelsen etablerades i samband med silverbrytningen i Nasafjäll, och kanske har vi hittat en hållkåta från den tiden, säger Lars Liedgren hoppfullt. Hållkåtorna användes som raststugor i samband med transporterna till och från Nasafjäll.
Lars Liedgren är arkeolog vid Silvermuseet i Arjeplog. Hans intresse för den tid när Arjeplog etablerades väcktes i samband med fjärrvärmeutbyggnaden i slutet av 1990-talet.
- Vi gjorde så kallade schaktkontroller där grävmaskinerna gick fram, och hittade en hel del lämningar.
Marknadsplatser
Så bestämde sig Lars Liedgren för att titta närmare på den gamla marknadsplatsen, som ligger i anslutning till prästgården. Han insåg snabbt att det fanns gott om spår och lämningar kvar från grundandet av Arjeplog.
I början av 2000-talet blev området fornminnesförklarat, och därmed skyddat från ingrepp. Till sommaren kommer Silvermuseet att göra utgrävningar, och Lars Liedgren hoppas bland annat få svar på om en av byggnaderna som fanns i närheten av kyrkan var en av hållplatserna som användes under Nasafjällstiden.
Renar som drog
- Det var en helt osannolik insats som krävdes för att transportera allt som behövdes för gruvbrytningen. Här uppe fanns inte bönder och hästar i samma utsträckning som nere vid kusten, så det blev samerna som med sina renar fick dra upp utrustningen på fjället. Det fanns ett antal hållkåtor längs vägen, där de kunde vila lite grann och mata sina renar, bland annat i Vaxnäs, Arjeplog och Storbodsund, berättar Lars Liedgren.
Vid utgrävningarna kommer det att finnas möjlighet för intresserade frivilligarbetare att delta i arbetet. Det finns också tankar på att ha guidade visningar av utgrävningsområdet.
En del av de fynd som görs vid utgrävningarna hoppas Lars Liedgren senare kunna presentera i en fast utställning på museet om gruvbrytningen i Nasafjäll och Arjeplogs framväxt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!