Turisterna tar farväl av sommarsäsongen
De blir färre nu, dag för dag. Jag pratar om turisterna, som fyllt Arjeplogs gator med extra liv och rörelse. Men det har varit en bra sommarsäsong.
Anna Blomgren och Lotta Eriksson berättar att de hittills i år sett en ökning av sommarbesökare på Silvermuseet.
Foto: Jenny Karlsén
- Vi hade mycket fram till förra helgen, men nu börjar det trappas av, säger Sofi Holmgren på Kraja.
Vädret till trots har Kraja haft fler boende gäster än förra året. Och årets två nyheter har tagits emot bra.
- Put and take-sjön har fungerat jättebra och varit uppskattad. Gästerna har först varit lite skeptiska till den flytande campingen, men när de väl kommit sig ut på vattnet har de blivit jättenöjda. Vi har haft både husvagnar, husbilar och tält flytande här ute, säger Sofi glatt.
Hon avslöjar också att det finns utvecklingsidéer för nästa sommar.
Anna Blomgren och Lotta
Eriksson på Silvermuseet rapporterar att det nu börjar bli färre
besök även där.
- Men under juni och juli var det bättre än förra året. Det är många som har tittat på utställningen om Arjeplog. Både ortsbor och turister har tyckt att den är väldigt fin, berättar de.
För Thair A-ali har hela det
senaste året, sedan han tog över Frasses och etablerade Harrys,
varit hektiskt.
- Jag har jobbat med precis allt själv. Men nu när byggnationerna är färdiga kan jag återgå till att laga mat och sköta marknadsföringen, som jag egentligen skulle göra,
säger Thair.
Han berättar att första året ändå har gått bättre än vad han hade väntat sig.
Ger kraft
- Jag har fått otroligt positiva reaktioner från folk. Det ger en kraft att fortsätta, säger han.
Thair är ursprungligen från Irak och har bott i Sverige sedan han var nio. Det var när han jobbade i
Skellefteå och levererade matvaror till Arjeplog, som han först kom i kontakt med bygden.
Bra team
- Jag har alltid tyckt om naturen. När man har ett så stressigt jobb som jag, så är det härligt att bo här. Det är lätt att slappna av, säger Thair.
Grannrestaurangen Mathörnan har också haft en bra säsong och störs inte av den nya konkurrensen.
- Vi har kanske haft lite mindre, men det är ingen stor skillnad. Vi är ett bra team som jobbar här - och vi lagar väldigt god mat, säger kökschefen Karim Ameziane.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!