Innan investeringen fanns det ingen möjlighet att tanka efter att butiken hade stängt. Pumpen stängdes av när Terje Johansen och Jorunn Berg gick hem för dagen.
Under vårvintern, och då särskilt under påskhelgen, ringlade sig kön lång med ekipage som behövde fylla på bränsle. Det var tungarbetat, pumpen var tvungen att läsas av, litrarna och bensinpriset knappas in manuellt i kassan inne i butiken. Och det blir knappast mindre folk i fjällen i år. Det betyder ännu större belastning på bränslepumparna.
Satsade halv miljon
Terje och Jorunn bestämde sig för att satsa. En halv miljon kronor senare finns en kortläsare för självservice vid pumparna. En som går över Telias gprs-nät och fungerar smärtfritt de flesta dagar i veckan - utom fredag till söndag när det är som mest folk i farten.
- Nätet överbelastas av allt folk som surfar på sina smartphones. Det blockerar linjen till kortläsaren, menar Terje som är övertygad om att det är kapaciteten på masten som är problemet.
Vad som var menat som en självgående tankstation har nu gått tillbaka till hur det var för ett par år sedan. Till stenåldern, menar entreprenörerna.
Använder sitt eget kort
Terje använder sitt eget tankkort, ett som inte behöver koppla upp till nätet, för att kunder ska kunna få något bränsle alls. Förra helgen hann han inte göra något annat.
- Jag stod vid kortläsaren hela helgen och hjälpte kunder. Betalade med mitt kort, skrev upp literantal, gick in med en lapp till Jorunn i kassan så att hon fick slå in priset manuellt.
Kortläsaren i kassan är av äldre sort och går över ett annat nät, men den är långsam och folk blir irriterade. Och som om inte det var nog får Jorunn sitta timmar efter stängning med komplicerad bokföring.
Terje har varit i kontakt med Telia vid ett flertal tillfällen. Bett om hjälp, krävt hjälp.
- De säger att de inte kan göra något, säger Terje.
Uppe i Polcirkeln närmar sig påsken.
Kommer bli bättre
- Jag har varit med om att sälja tio kubikmeter bränsle. Per dag. Då kan du ju själv räkna ut vilket kaos det kommer att bli.
Paret gruvar sig. Går till jobbet med ont i magen. De är rädda att gå miste om inkomst om folk börjar ta med sig bränsle till fjällen.
- Det är så bedrövligt gjort av Telia! Här gör man en investering på en halv miljon och kan inte använda den för att nätet är för dåligt här uppe. Vart ska vi vända oss när inte Telia vill ta något ansvar, undrar Terje. Någons ansvar måste det ju vara.