Skräddarsydd turism för funktionshindrade

Arjeplog kan bli ett attraktivt resmål för människor med funktionshinder.- Här finns många anläggningar och utflyktsmål med hög tillgänglighet, och vi hoppas på ännu fler, säger Johan Sandlund, som tillsammans med Christer Holmberg, Vidsel, satsar på upplevelseturism för funktionshindrade.

Johan Sandlund visar företagets specialanpassade båt. Här kan både permobiler och rullstolar enkelt tas med ombord.

Johan Sandlund visar företagets specialanpassade båt. Här kan både permobiler och rullstolar enkelt tas med ombord.

Foto:

ARJEPLOG 2010-10-02 06:00
Att åka ut med båt och fiska. Att åka rutschkana ner i en varm badtunna utomhus en kall vinterkväll. Att möta samisk kultur i dess rätta miljö.
Det är några av de upplevelser som Johan och Christer vill dela med sig av, till en grupp människor som inte alltid ges samma möjligheter som andra.
Fiske viktig del
av satsningen
- Det är betydligt lättare för människor med funktionshinder att hitta ett passande resmål
utomlands än i Sverige, konstaterar Johan Sandlund. Av tradition har resor för funktionshindrade oftast varit gruppresor till speciella anläggningar i soliga, varma länder. Det individuella resandet har inte varit så vanligt.
Eftersom Johan och Christer har ett gemensamt och stort intresse för fiske, så föll det sig naturligt att fiskeutflykter skulle vara en viktig del av satsningen. De har köpt in en båt, speciellt anpassad för att kunna användas av människor med funktionshinder.
Första gästerna
anlände i somras
- Även om du är förlamad från bröstkorgen och neråt, så kan du fiska själv, veva in fisken och uppleva känslan av fiskens rörelser i vattnet. Vi har kontakt med en tillverkare som gör fiskeutrustning som styrs med munnen, berättar Johan Sandlund.
Johan Sandlund och Christer Holmberg har jobbat med sin idé under ett par års tid. I sommar har de kunnat ta emot sina första gäster.
- Det har fungerat bra, generellt kan sägas att Arjeplog är väldigt tillgängligt för funktionshindrade. Det är enkelt att hitta lämpliga utflyktsmål och aktiviteter, konstaterar Johan Sandlund.
Samarbetar med
flera partners
För att kunna erbjuda resor och upplevelser för funktionshindrade har Johan och Christer flera samarbetspartners.
- Vi köper till exempel boende på Hornavan Hotell, som förmodligen är ett av Sveriges mest lätttillgängliga och bäst anpassade hotell, säger Johan Sandlund. De jobbar hela tiden för att anpassa hotellet ännu mer, och kommer bland annat att installera en taklift i spa- avdelningen.
Båtsuoj samecenter, där besökaren får möta den samiska kulturen, är en annan samarbetspartner.
Toppen av Galtispouda är ett uppskattat besöksmål. Bara för att nämna något.
- Vi har så mycket att erbjuda här, det gäller bara att ge alla kundgrupper förutsättningar att få ta del av de unika upplevelser man kan få här, säger Johan Sandlund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om