Sällsynta fåglar i sikte
Timmen var sen. I alla fall för de barn som skulle till skola och förskola dagen efter. Men fröknar och andra må ursäkta. Att få se fler än tjugo fjällgäss samlade på ett ställe är få förunnat. Då är det lätt hänt att tiden glöms bort.
Är det inte en alfågel där ute? Jovisst, efter en titt i Roland Stenbergs tubkikare var det ingen tvekan längre.
Foto: Marianne Hofman
Under bilfärden görs ett par stopp, för att gruppen med hjälp av kikare, fågelbok och varandra ska identifiera de fåglar som iakttas i och vid vattensamlingar.
Vid ankomsten till Båtsjaur är det dags för fika. Samtalet kretsar inte bara runt fåglar. Även fjärilar och larver, bland annat den så kallade "Björn-lusen", diskuteras.
- Det finns mycket spännande i naturen, konstaterar Alf Mikaelsen.
Längs vägen genom byn Båtsjaur finns mycket vatten, och utmärkta förhållanden för fågelskådning direkt från bilen.
- Ett eldorado, väldigt lättillgängligt, säger Martin Lestander.
Så hojtar någon till. Ett par alfåglar har upptäckts. Roland Stenberg ställer upp sin tubkikare, och låter den som vill titta närmare på alfåglarna som vilar sig på iskanten.
Fyrtio olika arter
Närmare fyrtio olika fågelarter iakttogs under kvällen. Men några fjällgäss syntes inte till. Inte förrän vid sista stoppet, vid en vattensamling där ett stort antal snäppor parkerat. Fast sådana hade vi sett tidigare under kvällen, så det kändes inte speciellt spännande.
Plötsligt vänder någon blicken åt andra hållet. Och där - på en gård kliver ett tjugotal fjällgäss obekymrat omkring.
Utrustade med kikare och kamera går vi försiktigt närmare de sällsynta fåglarna. Men alla är noga med att inte gå för nära, ingen vill skrämma iväg flocken.
- Det är mycket imponerande att få se det här. Vi kan med säkerhet konstatera att beståndet av fjällgäss har ökat, liksom pilgrimsfalken och havsörnen, säger Martin Lestander.
FAKTA Fjällgåsen
Fjällgåsen är den minsta av våra häckande gäss. I slutet av 1930-talet var fjällgåsen vanligare än grågås i Västerbottens kustland, men sedan minskade den svenska populationen kraftigt. Tack vare ett utplanteringsprojekt som startade under 1980-talet har stammen ökat, men fjällgåsen betecknas fortfarande som en sällsynt fågel. Utplantering skedde bland annat i Arjeplogsområdet.
Fjällgåsen häckar vid myrar och sjöar i fjällens björk- och videregioner.
Fjällgåsen häckar vid myrar och sjöar i fjällens björk- och videregioner.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!