Så här har andra löst problemet

I Arvidsjaur har man löst det mobilt, och i det privatägda Nordvikshuset i centrala Arjeplog sorterar man även om man inte måste.- Ingen stor grej, tycker fastighetsägaren Robert Vikström.

Alvine Lestander sopsorterar gärna, men när hon inte har någon bil är hon beroende av att hyresvärden erbjuder möjligheten intill där hon bor.

Alvine Lestander sopsorterar gärna, men när hon inte har någon bil är hon beroende av att hyresvärden erbjuder möjligheten intill där hon bor.

Foto: Sofie Abrahamsson

ARJEPLOG 2011-10-19 06:00

Färgat och ofärgat glas, metall, tidningar och kartong. I och kring soprummet som tillhör Nordvikshuset står tunnorna prydligt uppradade. Var sak har sin plats. Fastighetsägaren Robert Vikström kom på idén med sortering för många år sedan.

- Det är en trevlig service till gästerna, och egentligen är det inte så tidskrävande.

En gång i månaden lejer han en man att hämta upp det sorterade skräpet och köra det till återvinningsgården. Det blir en släphyra och några timmars arbetstid, men i gengäld behöver han inte ha lika många soptunnor.

- Om jag sa till mina hyresgäster att de fick så lov att själva ta sitt skräp till återvinningen, då skulle jag förmodligen behöva skaffa fler gröna tunnor.

Själv bor han i Umeå och har sett hur effektiv sortering faktiskt kan vara. På fyra personer blir det bara två kilo sopor var fjortonde dag.

- Det skulle gå i Arjeplog också, men det verkar inte finnas något intresse från kommunens sida, säger Robert Vikström.

Hyresgästen Alvine Lestander uppskattar möjligheten att sortera sitt skräp ett stenkast från sin ytterdörr.

- Självklart sorterar jag! Man kan ju inte kasta glas och sån’t i soporna. Jag har ingen bil så jag skulle inte kunna åka till återvinningsgården själv.

Och i Arvidsjaur har man köpt in tre släpvagnar med sorteringskärl som roterar på bostadsområdena.

- Vi behöver inte ens gräva i tunnorna när de ska tömmas. Alla vagnar har en hydraulisk pump som man använder för att tippa släpet på återvinningsgården på respektive station, berättar Jonny Renberg som är ansvarig för drift och underhåll på Arvidsjaurhem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om