Ranberg lägger ner Mavas-projektet

Det skulle bli en exklusiv semesterby i väglöst land i Arjeplogs fjällvärld. Restaurang, kyrkkåta, museum och stugor. Men nu måste Lennart Ranberg begrava sina planer. Regeringen har sagt nej till markupplåtelse.

Lennart Ranberg lägger ner sitt planerade stugbyprojekt i  Arjeplogsfjällen.(Arkivbild)

Lennart Ranberg lägger ner sitt planerade stugbyprojekt i Arjeplogsfjällen.(Arkivbild)

Foto: Bertil Sundkvist, Nyheter i Norr

ARJEPLOG 2009-12-01 06:00
Lennart Ranberg som växte upp i Stenudden vid Piteälven har bott i Fauske i Norge i många år. Han har gått med planer på att bygga en exklusiv stugby i Mavas, där hans förfäder verkat och bott.
Samebyn avstyrkte
Lennart Ranberg ansökte om att få markupplåtelse. Arjeplogs kommun tillstyrkte och Luokta-Mavas sameby avstyrkte. Länsstyrelsen i Norrbotten gick på samebyns linje. Året var 2006. Ranberg överklagade länsstyrelsens beslut och fick regeringen på sin sida.
I juni 2008 begärde samebyn rättsprövning hos Regeringsrätten. Regeringsrätten upphävde regeringens beslut och skickade ärendet för ny handläggning. Regeringen konstaterar att ny argumentation har framförts och att markupplåtelse för en stugby skulle innebära avsevärd olägenhet för renskötseln. Därför avslås Lennart Ranbergs överklagan.
Ranberg besviken
- Nu orkar jag inte hålla på längre, säger Lennart Ranberg. Han är besviken. Han menar att det är fem-sex renskötare som är emot.
- Varför ska bara renskötande samer ha rättigheter, undrar han.
- Jag har lagt ner mycket tid och jag har startat en firma för att driva stugbyprojektet. Synd att det inte gick, det såg ju så bra ut när regeringen gav mig rätt första gången.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om