Som ett led i besparing tog man under förra året beslutet att inte återanställa personal efter att en vaktmästare slutat sin tjänst på Arjeplogs kommun. I ett sådant fall är kommunen skyldig att göra riskbedömning, handlingsplan, åtgärdsplan och prioriteringslistor för personalen, vars arbetsbelastning ökar när de blir en man kort.
- En sådan analys ska vara gjord innan politikerna tar beslut om neddragningar. Nu har det gått mer än ett år. Ett möte hölls i vinter, sedan har det varit tyst, säger huvudskyddsombudet Elaine Lestander Schneider från Kommunal Norrbotten.
Tre personer
Martin Lundström, vaktmästarnas skyddsombud tillika själv vaktmästare, säger att det helt klart blivit mer att göra sedan tjänsten försvann.
- Fastigheterna har ju inte blivit färre, men det har vi i personalstyrkan. Just nu är det tre personer som sköter om kommunens alla fastigheter.
18 maj gick tiden ut för kommunen att skriftligen komma med utredningen som man begärt, men inget dök upp. Nu är ärendet skickat vidare till Arbetsmiljöverket.
- Vi gör ju inte det här för att vara jävliga, vi vill bara att kommunen ska lära sig hur man jobbar i rätt ordning. Först riskanalys - sedan beslut, det är så det ska gå till, säger Lestander Schneider.
Utförlig analys
Ansvarig för riskanalysen är i det här fallet Christer Andersson som är chef för samhällsutvecklingsförvaltningen. Han säger att man visst skickat in en analys, om än en väldigt kort sådan som inte godkändes.
- Den är fåordig och förklarar i korthet vad som blir problemet. Vaktmästarna kommer inte att hinna göra allt, och det är väl i stora drag vad det handlar om.
Han lovar att han ska fullfölja sin skyldighet och att det ska komma in en mer utförlig analys, så snart tid finns.
- Vi gör vad vi kan med den personalstyrkan som vi har idag, och den här riskanalysen har dessvärre inte haft högst prioritet.