Det började bland annat med hembesök i timmerkojorna runt om i inlandet. ABF:s verksamhet sträcker sig så långt tillbaka i tiden som till 1912, och lite annars har det ju blivit i dag.
Lågutbildade skulle få en chans till kultur och utbildning, därför åkte ABF runt i glesbygden med boklådor och lånade ut litteratur till dem som annars kanske inte skulle få tag på den.
ABF består
I dag har villkoren ändrats i och med internet, ny teknik och de olika mediernas framfart i världen. Men ABF är kvar. En verksamhet som i Arjeplog har minst 60 år på nacken. Och vad är då den största skillnaden från då till nu?
- Det är väl det där med att man ständigt åkte ut till folket. Det fanns kvar så långt som till 80-talet när man höll på att bygga ut vattenkraftverket i Ringsele, berättar Kjell Marklund som har jobbat 16 år i ABF:s regi.
Då var det biofilm som kördes upp till byggarbetarna. Nu kan man bland annat lära sig spela gitarr och konsten med glasfusing. För den som är intresserad av att se mer av utbudet i Arjeplog kommer ABF att ha öppet hus under lördagen.
- Det är ganska mycket på gång under hösten och vintern och vi kommer att visa delar av vår studieverksamhet. Också blir det musik och fika, lovar Vivianne Karlsson som jobbar halvtid på ABF.