Livsstilsförändring räddar liv

Risken för att dö av hjärtinfarkt eller stroke har halverats sedan 1970-talet.Och risken för män att insjukna i hjärtinfarkt har halverats sedan 1986 då MONICA-studien startade i Norrbotten och Västerbotten. Orsaken kan tillskrivas - livsstilsförändringar.

Läkaren Christer Andersson besökte Arjeplog för att berätta om risker och om förbyggande vård för hjärt- och kärlsjukdomar.

Läkaren Christer Andersson besökte Arjeplog för att berätta om risker och om förbyggande vård för hjärt- och kärlsjukdomar.

Foto: Bertil Sundkvist, Nyheter i Norr

ARJEPLOG 2011-05-14 06:00

Före detta Arjeplogsläkaren Christer Andersson är involverad i projektet. På torsdagskvällen berättade han för Arjeplogsborna om risker och om förebyggande vård för hjärt- och kärlsjukdomar.

Riskfaktorer för att drabbas av sjukdomen är bland annat rökning, högt blodtryck, högt kolesterol och fetma.

Undersökningarna visar att rökning ökat bland gruppen yngre män, särskilt inom gruppen lågutbildade. Beträffande vikten så bromsas den och går ner för äldre, medan yngre blir fetare och fetare.

- Antalet feta människor, både män och kvinnor, har fördubblats i gruppen 25-64 år. Nu är var femte man och var femte kvinna fet.

Ändra livsstil
Christer Andersson hade siffror på riskfaktorerna när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar.

- 1974 när jag kom till Arjeplog "drällde" det av Arjeplogsbor som kom in till sjukstugan med hjärtinfarkt och stroke. Nu är det mycket sällan, sa han och gav en förklaring:

- Blodtrycksmedicinering har ökat och kolesterolnivåerna har minskat.

Men det är genom livsstilsförändringar som flest liv kan räddas.

- Fler liv räddas genom att ändra livsstil än genom rena sjukvårdsinsatser, sa Andersson och fortsatte:

-Minskat insjuknande och minskad dödlighet beror till 40 procent på lägre kolesterolhalter, nio procent på minskad rökning och sju procent på lägre blodtryck.

Den medicinska vården svarar för 36 procent.

Christer Andersson slog också hål på myten om att kvinnor får sämre vård än män vid hjärtinfarkt.

- Kvinnor lever lika länge som män efter en hjärtinfarkt, sa han.

2014 ska en ny hälsoundersökning göras i
MONICA-projektet.

- Då får vi se om den tilltagande fetman omintetgör de hälsovinster som gjorts hitintills.

FAKTA Monica-studien

Förkortningen MONICA står för "Multinationel Monitoring of Trends and Determinants in Cardiovascular Disease". WHO startade projektet i 26 länder och 1985 gick Norrbotten och Västerbotten med. Projektet har registrerat insjuknande i slaganfall och hjärtinfarkt som gjort hälsoundersökningar av befolkningen. Huvudsyftet är att belysa långsiktig utveckling av hjärt- och kärlsjukdomar och hur riskfaktorer förändras över tid. Under 25 år har databaserna registrerat 18 000 hjärtinfarkter och 21 000 fall av stroke.

Symptom för hjärtinfarkt: Ihållande bröstsmärta som kan stråla ut i armar, rygg, nacke, mage, hals eller käke. Ofta i kombination med illamående, kallsvettningar, andnöd, yrsel och svimningar.

Symptom för stroke: Plötsliga förluster av olika funktioner som styrs av hjärnan. Exempelvis domningar, förlamningar, talsvårigheter, försämrat medvetande, balansvårigheter, synbortfall eller huvudvärk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om