Sedan tidigare är det klart att länsstyrelsen i Norrbotten går in med 960 000 kronor i projektet - Arjeplogs kommun med 384 000 kronor och Röda Korset i Arjeplog med 20 000 kronor.
För att budgeten ska gå ihop hade kommunen dock även räknat med bidrag från Norrbottens läns landsting på drygt 575 000 kronor. Men när landstingsstyrelsen har sitt sammanträde på tisdag är förslaget att avslå ansökan.
Landstinget menar att man är medveten om svårigheterna med att klara den offentliga och kommersiella servicen som Arjeplog och många andra kommuner i
länet har.
"Alltför lokala"
De åtgärder som Arjeplog vill genomföra är, trots samverkan med Hela Sverige ska leva, dock "alltför lokala". Bedömningen är att projektet inte ligger i linje med de insatser som landstinget ska stödja med regionala utvecklingsmedel.
- Det är förvånande, säger Bo Häggroth, projektledare för Byautveckling 2020, som konstaterar att länsstyrelsen resonerat på ett annat sätt och gått in som medfinansiär.
Han menar att det är intressant på vilket sätt Arjeplogs projekt är "mer lokalt" och av mindre regional betydelse, än andra projekt som landstinget stöttar.
Kör igång ändå
Projektet Byautveckling 2020 handlar i korthet om att förbättra servicen i byarna i Arjeplogs kommun. Bland annat genom att bygga upp databasen "Byaservice" som kan användas för att boka, administrera och samordna beställningar av olika servicetjänster.
Till exempel via lanthandlare till de boende i byarna, företag och turister. Service det kan handla om är leverans av post, tidningar, paket och apoteksvaror.
- Nu kör vi igång ändå utan landstinget, säger Bo Häggroth som menar att det som blir lidande blir "tiden", i dagsläget finns bara pengar för att köra i 7,5 månad (till och med oktober 2013 istället
för oktober 2014).
Projektet omfattar lanthandlarna i Jäckvik och Laisvall som främst kommer att rikta sin service till byarna längst väg 95.
Bo Häggroth försöker nu hitta andra tänkbara finansiärer eller sponsorer för att projektet ska kunna fortsätta som planerat.
- Jag för samtal med Jordbruksverket också, men det finns inte så många tänkbara finansiärer, säger Bo Häggroth som menar att en möjlighet dock vore att få företag att gå in och sponsra.
Projektet sker dels i samverkan med Tillväxtverket, dels i samverkan med Hela Sverige ska leva Norrbotten. Efter att projektet är avslutat ska databasen Byaservice överlämnas till, ägas och spridas av Hela Sverige ska leva till fler intresserade kommuner/byar.