Jakttiden på älg är fastställd. Största förändringen är att det blir obruten jakt, utan brunstuppehåll ovan odlingsgränsen i Gällivare, Jokkmokks och Arjeplogs kommuner. Däremot blir det sedvanligt brunstuppehåll i jakten nedanför odlingsgränsen.
Jakttider: Kiruna kommun
3 september - 30 september.
Gällivare kommun ovan odlingsgränsen 3 september - 21 oktober.
Jokkmokks och Arjeplogs kommuner ovan odlingsgränsen 3 september - 31 oktober.
Gällivare, Jokkmokks och Arjeplogs kommuner nedan odlingsgränsen samt övriga kommuner
3 september - 30 september; 13 oktober - 25 november.
Jakt på oregistrerade områden 3-7 september och endast på kalv.
Viltförvaltningsdelegationen menar att det finns anledning till att jakttiderna reviderats ovan odlingsgränsen. Förändringen ger längre jakt på snöfri mark. Dessutom menar man att jakten på vandringsälg förkortas, vilket är positivt då vandrande älg tappar i vikt och kanske får svårare att klara vintern om den också jagas. Det rådde delade meningar om brunstuppehållets vara eller icke vara.
- Visst finns det en nytta med ett uppehåll i älgjakten. Exempelvis för ickejägare som vill gå ut i skog och mark med upplever ett obehag då det pågår jakt, säger Roland Saitzkoff, jakthandläggare på länsstyrelsen.
Anders Westerlund, jaktledare för Racksund-Östansjö jaktvårdsförening ser positivt på de förändrade jakttiderna.
- 99 procent av jägarna vill ju jaga på barmark, om det är rätt eller fel får vi väl se. Däremot tycker jag att det är tokeri att jaga älg i november.
Bert Sundstén, jaktledare i Bukts jaktlag menar att det finns för- och nackdelar med det nya förslaget. Bra för att det blir mer barmarksjakt,
- Men visst var det skönt med ett litet uppehåll också, säger han.
Kent Björk, skogsförvaltare på Arjeplogs Allmänning säger:
- Det ger ju jägarna större frihet och personligen tycker jag att brunstuppehållet skulle slopas även nedan odlingsgränsen.
Nytt för i år är fällavgift för kalv och att skjuten älg ska rapporteras inom 14 dagar efter det att älgen fällts. Detta för att de nya älgförvaltningsgrupperna ska kunna studera avskjutning och eventuellt styra om den om avskjutningen avviker på plan.