Hemslöjdare lär av varandra

Med skaparlust och lite fingerfärdighet kan man göra mycket. Och tillsammans kan man lära av varandra, hitta nya infallsvinklar och prova nya tekniker.- Det är fantastiskt att kunna inspirera andra människor och dela med sig av sina idéer och kunskaper, utbrister Lena Eriksson från Rutvik, Luleå.

Öglorna som bildas på insidan av vattenbärarvanten ger extra värme åt ullvanten. Men tekniken kan användas även i andra sammanhang, här är det handledsvärmare på gång.

Öglorna som bildas på insidan av vattenbärarvanten ger extra värme åt ullvanten. Men tekniken kan användas även i andra sammanhang, här är det handledsvärmare på gång.

Foto:

ARJEPLOG 2010-09-14 06:00
Lena är en av de närmare trettio kvinnor som under helgen träffats i Arjeplog för att slöjda tillsammans.
Under helgen har träffens deltagare fått möjlighet att lära sig bland annat att sticka "vattenbärarvantar", brodera anundsjösöm, göra korgar av björkris, eller tillverka skulpturer av textil.
-Vi tillhör Norrbottens läns hemslöjdsförening, och det här är ett sätt för oss medlemmar att träffas och få ny inspiration, säger Carin Bremberg, föreningens kontaktperson i Arjeplog.
Ny satsning nästa år
Anundsjöbroderi är en speciell teknik, skapad av en kvinna i slutet av 1800-talet.
- Hon började brodera när hon var åttio år och nybliven änka, före det hade hon inte tid, förklarar Eva Rönnlund från Gammelstad.
Lena Eriksson pratade sig varm för korgar, tillverkade i en teknik som förekommer i hela världen.
- Spiralbindning är en mycket gammal teknik, och den finns överallt. Jag vill visa att man inte behöver importera och köpa material för att binda vackra och praktiska korgar, jag vill visa att man kan ta det som finns i närheten, säger hon.
Under kursen fick deltagarna lära sig att exempelvis grenar som blåst ner från hängbjörkar är utmärkt korgbindningsmaterial.
- Pil är vanligt för korgtillverkning, men det finns ju inte här. Däremot har vi sälg och flera gräs- eller starrarter som går bra att använda. Och varför inte prova återbruk, säger Lena och visar en påbörjad korg av tidningspapper och en av mattrasor.
Vattenbärarvanten stickas i ulltråd, och med en teknik som ger massor av garnöglor på insidan.
- Vanten känns nästan som fodrad, den är varm och skön, vilket behövdes när man skulle bära vatten på vintern, konstaterar Christina Lindmark, Luleå.
Det är andra året i rad som Norrbottens läns Hemslöjdsförening arrangerar en kurshelg i Arjeplog. Och att det ska bli en liknande helg nästa år är självklart. Arjeplogshelgen är populär.
- Vi har mycket bra samarbetspartners här, och lokalen är fantastisk, säger Christina Lindmark.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om