Gamla handelsvägar i norra Sverige ska utforskas
Hur kom smycken från Novgorod i Ryssland till Arjeplog under 1000- talet? Varför har arkeologer vid utgrävningar i Arjeplog hittat föremål som tillverkats på Gotland? Det här är frågor som forskare vid Silvermuseet förhoppningsvis ska kunna besvara i ett nytt treårigt forskningsprojekt.
Smycken från bland annat Ryssland har hittats vid utgrävningar i Arjeplogs kommun. Vem kom hit med dem under 1300-talet?
Foto:
- Många har nog uppfattningen att de samhällen som fanns här då var isolerade, men vi vet att det pågick ett intensivt utbyte med omvärlden, säger Ingela Bergman, docent i arkeologi och chef för Silvermuseet. Däremot vet vi inte vilka aktörerna var och hur samhällsutvecklingen påverkades.
Centrum för forskning
Tillsammans med Olle Zackrisson, professor i ekologi, och Lars Östlund, professor i skogshistoria ska Ingela Bergman försöka hitta handelsvägarna mellan kust och inland/fjäll.
Silvermuseet och Arjeplog blir centrum för forskningsprojektet, men forskningsarbetet kommer att ske i hela området mellan fjällen och Bottenviken.
- Ingen har forskat kring förhistoriska kommunikationsvägar i norra Sverige tidigare, säger Ingela Bergman. Men vi har hittat en led i fjällen som är minst femhundra år gammal, troligen upp emot tusen år gammal, och det bekräftar att de samhällen som fanns här då inte var isolerade.
En fjäder i hatten
Gamla handelsvägar finns också i riktning mot norska kusten och ut över Atlanten. Men i det här forskningsprojektet kommer arbetet att fokuseras på handelsvägar mellan fjäll/inland och Bottenviken.
Det är tredje gången som Silvermuseet i Arjeplog, i knivskarp konkurrens med forskningsprojekt i hela Sverige, får nationella projektpengar.
- Det här är ytterligare en fjäder i hatten för Silvermuseet och för Arjeplog, och ett kvitto på att vårt målmedvetna arbete och satsning på kvalitet har uppmärksammats, säger Ingela Bergman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!