"För stort fokus på rökdykning"

"Vi skulle kunna bli bättre på trafikolyckor". Det säger Hans-Eric Jonsson, chef för räddningstjänsten i Arjeplog. Han tycker att det läggs för stort fokus på exempelvis rökdykning.

Det skulle bli sex månader. Nu är Hans-Eric Jonsson inne på sitt 17 chefsår på räddningstjänsten i Arjeplog.

Det skulle bli sex månader. Nu är Hans-Eric Jonsson inne på sitt 17 chefsår på räddningstjänsten i Arjeplog.

Foto: Bertil Sundkvist, Nyheter i Norr

ARJEPLOG 2011-03-17 06:00

Kraven på att behärska rökdykning är höga. Liv ska räddas. Men sett i backspegeln så görs inte många rökdykarinsatser i Arjeplog där liv står på spel.

Svårt nyrekrytera
- Fler liv skulle kunna räddas om vi satsade mer på att öva på trafikolyckor. Alla klarar inte rökdykning, men kan vara duktiga på annat, säger han.

Som för alla andra chefer inom räddningstjänsten ser Hans-Eric Jonsson svårigheter i att nyrekrytera.

- Alla kan ju inte jobba inom räddningstjänsten. Man måste ha ett jobb som man kan komma ifrån och ett jobb så att man är på stationen inom fem minuter sedan larmet gått.

Hans-Eric Jonsson är dock nöjd med den låga personalomsättningen i Arjeplog och han menar att ekonomin är tämligen okej.

- Budgeten för 2010 gick nästan ihop men vi får inte loss några investeringspengar. Vi har ett avtal med landstinget om transport i terräng. Vi har en snöskoter från 1990 och en trasig pulka, det är ett problem. Tankfordonet har också sett sina bättre dagar.

80-90 larm per år
- Jag känner oro för att ha ansvar för en verksamhet och veta att jag inte kan ge anställda de "verktyg" de behöver, säger Jonsson.

Räddningstjänsten i Arjeplog åker ut på 80-90 larm per år, varav hälften är automatlarm.

Larmen handlar om allt från bränder till att rädda älgar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om